İslâm ülkeleri ne kadar İslâmi?

Soner Polat Yazar ulusalkanaliletisim@gmail.com

Bir arkadaşım gönderdi. Oldukça ilginç ve dikkat çekici! Giderek yaygınlaşıyor. Sizlerle de paylaşmak istedim. Konu İslam! Bir grup bilim adamı önce Müslümanlığın temel yaşam kurallarını inceliyor. Sonra da dönüp dünyaya bakıyorlar. Acaba, hangi ülkelerin yaşam tarzları İslamiyet’e yakın? Sonuçlar ezber bozuyor. Ziya Paşa akla geliyor: “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz!” Tabii ki araştırma “mutlak doğru” olarak kabul edilemez! Ama bence okunmaya değer!

İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami?

George Washington Üniversitesi’nden Scheherazade S. Rehman ve HosseinAskari uluslararası akademik bir dergide (Global EconomyJournal) “İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami?” adlı bir makale yayınlamış.

Bu makalede "İslamilik Endeksi" diye bir başlık altında İslam ülkelerinin ve İslam ülkesi olmayan ülkelerin “İslamiliğini” gösteren bir endekse yer vermişler.

"İslam ülkesi" olarak bilinen ülkeler 7 tane: Afganistan, Bahreyn, İran, Moritanya, Umman, Pakistan ve Yemen.

12 ülke İslam’ı devletin "resmi dini" olarak kabul ediyor: Cezayir, Bangladeş, Mısır, Irak, Kuveyt, Libya, Malezya, Maldivler, Fas, Tunus, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri...

Ulusal bazda İslami uygulamaları "benimseyen" ülkeler de dahil edilince, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 57 ülke kategorilendirilmiş:

a) İslam’ı devletin resmi dini olarak kabul eden ülkeler

b) İslam’ı devletin ana dini olarak kabul eden ülkeler

c) dikkate değer bir Müslüman nüfusa sahip olan ülkeler

d) kendilerini İslam cumhuriyeti olarak ilan eden ülkeler

Ve bunlarla birlikte İslam ülkesi olmayanları da katıp, "İslamilik Endeksi" araştırmasına toplam 208 ülkeyi dahil etmişler.

"İslamilik Endeksi" nedir?

Bu şu demek: Örneğin; Yeni Zelanda bir İslam ülkesi veya İslamın yaygın olduğu bir ülke "olmamasına" rağmen; ekonomi, hukuk, yönetim, siyasi haklar ve insan hakları bakımından İslami kriterlerle ne kadar uyumluluk gösteriyor, ne kadar "İslami" yaşıyor?

Bunun yanında İslam ülkesi ve İslami uygulamaları benimseyen ülkeler ne kadar "İslami" yaşıyor? Araştırma ve sonuçlar oldukça çarpıcı.

İslamilik Endeksi sonuçlarında İlk 10 içerisinde ne bir İslam Ülkesi ne de bir İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülke var.

1. YENİ ZELANDA

2. LÜKSEMBURG

3. İRLANDA

4. İZLANDA

5. FİNLANDİYA

6. DANİMARKA

7. KANADA

8. İNGİLTERE

9. AVUSTRALYA

10. HOLLANDA

Araştırmada İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olan ve listeye 38. sıradan girmeyi başaran MALEZYA şu anda en İslami ülke diyebiliriz.

Malezya'yı 48. sırada Kuveyt, 64'te Bahreyn (kendisi 7 İslam ülkesinden biri), 65'te Brunei, 73'te Uganda takip ediyor. TÜRKİYE mi?

Türkiye, 103. sırada (YÜZ ÜÇ)...

208 ülkeden 206. sırada son İslam ülkesi ise Somali

Özetlersek: Yeni Zelanda, Lüksemburg, İrlanda ile başlayan listedeki ülkeler "İslamilik" olarak hepimizi hallaç pamuğu gibi atıyor.

Bunu nasıl yapıyorlar?

Şeffaflıkla.

Devlet yönetiminden, insan haklarına, hukuktan, siyasi haklara kadar tamamen "İslami" kriterlere göreler

Yazarlar, İslam dininin ortaya koyduğu iktisadi ilkelerin temelinde iktisadi adalet ve sürdürülebilir büyüme, yaygın refah ve istihdam, İslami ekonomik ve finansal teamüllerin uygulanmasının olduğunu düşünüyorlar. Dünya ülkelerini sıralamak için kullandıkları 12 temel iktisadi prensibi şöyle belirlemişler:

1. Toplumun tüm üyelerine eşit iktisadi fırsatlar

2. İktisadi adalet

3. Sözleşmelerin ve mülkiyet haklarının korunması

4. Çalışmak isteyen herkese istihdam imkânlarının oluşturulması

5. Eğitim imkânlarının eşit sağlanması

6. Yoksulluğun önlenmesi ve temel ihtiyaçların karşılanması (gıda, yiyecek, elbise, sağlık gibi)

7. Vergilerin toplumun diğer ihtiyaçları için kullanılması

8. Tabii kaynakların toplumun bugünkü ve gelecekteki üyeleri düşünülerek yönetilmesi

9. Yolsuzluğun önlenmesi

10. Destekleyici bir finansal sistem oluşturulması

11. Faizin kaldırılması da dahil finansal temaüller

12. Devlet yapısının bu ihtiyaçları karşılayacak verimlilik ve etkinlikte olması

Bu prensiplere uyan ilk 10 ülke arasında İslam ülkesi yok.

1. Yeni Zelanda

38. Malezya (İİT)

64. Bahreyn (İslam Ülkesi)

103. TÜRKİYE (İİT)

206. Somali (İİT)

Halimiz ahvâlimiz.

İnceleme işte böyle! İnsan düşüncelere dalıyor. Aklıma, nur içinde yatsın, rahmetli Yaşar Nuri Öztürk hocanın tüyleri diken diken eden sözleri geldi: “Sosyalizm deyince niçin mızrak yemiş domuz gibi böğürüyorsun. ‘İhtiyaçtan fazlasını infak et (dağıt)’ diyen Kuran-ı Kerim değil mi?”

Amiral Soner Polat

ulusalkanal.com.tr

Tüm yazılarını göster