Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir? Hafize Gaye Erkan kaş yaşındadır ve aslen nerelidir?

Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Hafize Gaye Erkan'ın eğitim hayatı merak edildi. Hafize Gaye Erkan hakkında bilinmeyenleri araştırdık. Merkez Bankası yeni başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir? Hafize Gaye Erkan kaş yaşındadır ve aslen nerelidir?

Abone ol

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçen gün görüştüğü Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı oldu. Amerika'da çalışan Hafize Gaye Erkan'ın Ankara da Mehmet Şimşek ile bir araya gelmesi ardından çıkan haberler sonrası Erkan'ın hayatı merak edildi. Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan'ın aslen nereli olduğu ve eğitim hayatı merak edildi. Merkez Bankasının ilk kadın başkanı olarak tarihe geçti. 

Merkez Bankasının başına geçecek olan Hafize Gaye Erkan'ın haberi Resmi Gazete'de duyuruldu. ABD Banka krizlerinde adı sıklıkla geçen Erkan'ın atamasıyla Türkiye ekonomisinde Batı odaklı bir sistemin işleyeceğine dair yorumlar ortaya atıldı. 

HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR? ASLEN NERELİDİR?

1982 yılında doğdu. Boğaziçi Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği alanında birincilikle mezun olması akabinde soluğu Amerika'da aldı. Princeton Üniversitesi'nde Operasyon Araştırmaları ve Finansal Mühendislik alanında doktora derecesini tamamladı.

Ekonomi ve finans üzerine eğitimler alan Hafize Erkan Gaye, First Republic Bank bünyesinde görev aldı. Bankacılıktan yatırımcılığa kadar birçok alanda kendini geliştiren Hafize Gaye Erkan, Co-Chief Executive Officer, Başkan, Yönetim Kurulu Üyesi, Baş Yatırım Sorumlusu, Baş Depozito Sorumlusu ve Co-Chief Risk Officer gibi görevlerinde de bulundu.

Hafize Gaye Erkan, First Republic Fellowship Programı'nın kurucusudur. Ayrıca, Young Presidents' Organization, Council on Foreign Relations ve International Women's Forum üyesidir.

10 yılını Goldman Sachs'ta geçiren Erkan, Yönetici Direktör ve Finansal Kuruluşlar Grubu Analitik ve Stratejiler Bölümü Başkanı görevlerine kadar yükseldi. İlk kez 2019 yılında, Crain's'in Bankacılık ve Finans Sektöründe Önemli Kadınlar listesine ve American Banker'ın İzlenmesi Gereken Kadınlar listesinde adı yer aldı. 

Erkan’ın üyesi olduğu CFR, ABD merkezli Ford Vakfı, Rockefeller Vakfı ve çok sayıda vakıf tarafından fonlanıyor. Dev şirketlerle siyasetçileri bir araya getiren CFR, içinden ABD başkanları, bakanlar ve CIA yöneticileri çıkardı. CFR’nin üyeleri arasında ABD Başkanı Joe Biden, iş adamları Henry Ford, David Rockefeller, Gianni Agnelli, Eski Gürcistan Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, Sovyetler Birliği’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, ABD’nin eski BM Büyükelçisi Madeleine Albright yer alıyor.

CFR’nin resmi organı olan Foreign Affairs ise Türkiye’yi hedef alan yayınlarıyla biliniyor. Foregin Affairs, 2023 seçimlerinden önceki sayılarında, Türkiye’nin içişlerine müdahalede bulunan, kışkırtıcı ve Altılı Masa’yı destekleyen makaleler yayınladı.

Öte yandan Henri Barkey de buradaki yazılarıyla öne çıkıyor. Barkey, CFR’deki son yazısında Mehmet Şimşik’in bakanlığının olumlu bularak Türkiye’nin ekonomi politikalarnda değişim olacağını vurguladı. Ayrıca Barkey, “Türkiye’nin Dönüm Noktası: Erdoğan İktidarda Kalmak İçin Ne Yapacak?” başlıklı makalede de Washington’ın 2023 Türkiye seçimlerine yönelik 'askeri müdahale' seçeneklerini ortaya koymuştu.

Melek Mosso kimdir? Kimdir? Genelkurmay başkanı olan Musa Avsever kimdir? Kimdir? Davut Gül kimdir? 5N1K Haluk Görgün kimdir? 5N1K