Kadına yönelik şiddet Meclis gündeminde

Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemeyi hedefleyen kanun teklifi Meclis’te alt komisyonlarda görüşülmeye başladı. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda muhalefet, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına tepki göstererek teklifin daha ayrıntılı görüşülmesini istedi. Komisyon Başkanı Fatma Aksal ise 6284 Sayılı Kanuna vurgu yaptı.

Abone ol

Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesini hedefleyen teklif Meclis’in gündemindeydi.

Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifindeki kadına yönelik düzenlemeler alt komisyon olan Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda görüşülmeye başladı. Israrlı takibi suç kapsamına alacak, cezaları artıracak teklifin 12 maddesi alt komisyonda görüşülürken muhalefet, çürümeyi dayatan İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. “İstanbul Sözleşmesi olmazsa biz kendi sözleşmemizi yaparız diyorsunuz sanırım, bu doğru değil” ifadeleri kullanıldı.

Usul tartışması da yaşanan komisyonda, muhalefet 12 maddenin tek tek görüşülmesi gerektiğini söyledi. Yasanın torba olduğunu belirten milletvekilleri, teklifin ana komisyonunun Adalet Komisyonu değil, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olmasını talep etti.

AK Parti milletvekilleri ise teklifin üzerinde bir yıldır çalışma yapıldığını ve benzer düzenlemeler için daha önce de muhalefet partilerinin teklif verdiğini hatırlattı. Ak Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca şu sözlere yer verdi “Israrlı takip gibi bazı maddelere ilişkin daha önceden muhalefet milletvekillerinin de teklifleri oldu” dedi.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı Fatma Aksal da kadına yönelik şiddettin ortadan kaldırılması için topyekun mücadele etmek gerektiğine işaret etti. Aksal, 2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunun önemine vurgu yaptı.

Teklifin sağlıkta şiddetin önlenmesi ile ilgili kısmı ise Meclis Sağlık, Aile, Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülmeye başladı. Sağlıkçılara karşı işlenen kasten yaralama suçlarının katalog suçlar arasına alınmasını öngören düzenlemelerin ele alındığı komisyonda muhalefet partileri, aynı usul tartışmasını yaptı.

Teklif, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği ve Sağlık Komisyonu’nda ayrı ayrı kabul edildikten sonra Adalet Komisyonu’nda tartışılacak. Adalet Komisyonu ise teklifin görüşüleceği tarihi Meclis’teki yoğunluk nedeniyle 29 Mart Salı gününe erteledi.

''Karşımızda dışarıdan talimat alan bir şaklaban var'' Siyaset ''En büyük arzumuz kalıcı bir ateşkesin ortaya çıkması'' Siyaset ''Partilere hazine yardımı kaldırılmalı'' Siyaset Bahçeli'den Türk Tabipler Birliği'ne tepki Siyaset