Hafter Libya'dan kaçabilir
Libya'da darbeci Hafter'inde aralarında bulunduğu siyasi ittifak dağılma ihtimaliyle ile karşı karşıya. Hafter ve Başağa hükümetlerinin Libya Merkez Bankası fonlarıyla bağlantısı kesilmesi durumunda yönetimlerinde toplumsal-ekonomik bir kriz olacaktır. Bu durumdan etkilenecek ordu da Hafter'i devirebilir. Başağa hükümetinin de dağılmasıyla beraber Halife Hafter’in Libya'dan kaçma ihtimali de söz konusu.
Erkin Feyyaz Eşli
Arap basınının yazdığı üzere Libya'da Halife Hafter, Fethi Başağa ve Aguila Saleh'in siyasi ittifakı dağılma tehlikesiyle karşı karşıya.
10 Şubat'ta, Aguila Saleh başkanlığındaki Temsilciler Meclisi, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin eski İçişleri Bakanı Fethi Başağa'yı Libya'nın geçici hükümetinin yeni başbakanı olarak seçti. Ancak Mısır istihbaratından kaynakları Al-Araby Al-Jadeed'e Mısır'ın, dağılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Fethi Başağa hükümetini kurtarmaya çalıştığını bildirdi.
Kaynaklar, Al-Araby Al-Jadeed'e Başaga, Temsilciler Meclisi Başkanı Aguila Saleh ve Doğu Libyalı milislerin lideri Halife Hafter'in da yer aldığı koalisyonun, hükümetin yemin töreninden günler önce dağılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Sorun, kabinenin ve iktidarın paylaşımından çıktı.
Kaynaklara göre Aguila Saleh, neredeyse bütün planların suya düşmesine neden oluyordu. Saleh, Mısır istihbaratının başkanıyla Kahire'de yaptığı son görüşmede, basında çıkan haberlere göre, Hafter'in kilit bakanlıklar üzerindeki tam kontrolünden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Gayrimeşru yollardan iktidarı ele geçirmeye çalışan Hafter'in liderliğindeki koalisyon içindeki durum hâlâ istikrarsızlığını koruyor. Daha önce, memleketi Misrata'nın temsilcileriyle yaptığı görüşmede Fethi Başağa, Hafter'in kendisine karşı çıkması halinde ona savaş ilan edeceğini söyledi. Başağa ve Hafter arasındaki ittifakın uzun sürmesi pek olası değil. Her ikisi de Libya'da liderlik peşinde. Ayrıca Hafter da takım oyununa hiç uygun bir isim değil. İktidarın bir tek kendi elinde toplanmasını istiyor. Er ya da geç Halife Hafter, Fethi Başağa'ya ihanet edecektir.
Bu arada Batı Libya'da, uluslararası alanda tanınan Abdülhamid Dibeybe hükümeti, hem BM'nin hem de yerel askeri güçlerin ve önemli siyasi ve devlet liderlerinin desteğine sahip. Bu nedenle Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Fathi Başağa'nın hükümetini onaylayacak olan parlamento toplantısından önce, bunu "saldırganların başkente kapıdan girmeyi başaramadıktan sonrapencereden girmesi" olarak nitelendirdi.
2.)
2019’da Trablus’a saldıran Halife Hafter değil miydi? Ancak Türkiye'nin Trablus hükümetine askeri yardım sağlamasının ardından Hafter yenildi.
Cuma günü Başağa, Libya Merkez Bankası Başkanına, Başsavcıya, Sayıştay Başkanına, Danıştaya, Yolsuzlukla Mücadele Kurumuna, Genel İstihbarat Teşkilatına ve Sivil Havacılık Kurumuna bir genelge gönderdi. Bu genelgede Dibeybe ve hükümeti tarafından alınankararları uygulamama talimatı verdi.
Bu, Başağa'nın gayrimeşru hükümetin başbakanı olarak yemin etmesinden saatler sonra oldu.Ancak Libya'nın askeri güçlerinin çoğu, Başağa'yı değil, Ulusal Birlik Hükümeti’nin lideri Abdülhamid Dibeybe'yi destekliyor.
3.) https://www.middleeastmonitor.com
Başağa hükümetinin gerçek bir gücü yok, Libya Merkez Bankası ona karşı sorumlu değil ve ülkedeki ana gelir kaynağı olan Ulusal Petrol Şirketi de ona tabii değil. Trablus ve Misrata'da henüz kesin olarak Abdülhamid Dibeybe'ye katılmamış olan askeri grupların yakında onu desteklemesini beklemek yanlış olmaz. Çünkü Dibeybe’nin onları finanse edebilecek gücü var. Başağa ise bu imkândan yoksun.
Pek çok analist, Libya'nın siyasi krizinin yeni bir askeri çatışmaya dönüşme ihtimalinden endişe duyuyor. Aslında, bu endişeler iki nedenden dolayı temelsiz:
Birincisi; Halife Hafter Trablus'u almayı çoktan denedi ve başarısız oldu. Batı Libya'da çok az müttefiki var. Ona asla güvenmiyorlar. Hafter’in sözünde durmadığını herkes biliyor. Darbeci Hafter ve Başağa hükümetinin Libya Merkez Bankası fonlarıyla bağlantısı kesilirse topraklarında toplumsal-ekonomik bir kriz olacak. Ordu bundan memnun olmayacak ve Hafter'i devirme niyeti ortaya çıkacak. Libya 5+5 Ortak Askeri Komitesi'nin bir üyesi olarak Hafter'in yardımcısı Heiri al-Tamimi, Trablus'taki hükümetle müzakere etme ve ortak bir zemin bulabilme yeteneğini gösterdi. Yeni yapıyı o devralabilir.
İkincisi; Hafter etkili bir müttefikini kaybetti. Ruslar, Sirte'den ayrıldı. Onlar olmadan şehir savunmasız kaldı. Hafter'in Trablus'a saldıracak gücü de zamanı da yok. Libya'nın kilit petrol merkezi olan Sirte’nin kontrolünü kaybetmek üzere.
Fethi Başağa hükümetinin dağılması, bu açıdan bakılınca an meselesi. Başağa’yla birlikte, onun üzerine oynayan dış kuvvetler de kaybedecek. Türkiye, şu an Milli Birlik Hükümeti’nin başı Abdülhamid Dibeybe'yi destekleyerek doğru bir tavır alıyor.
Yakın gelecekte Halife Hafter’in Libya'dan kaçmasına şaşmamak lazım. Hâlihazırda oğullarının Libya'dan gitmek istediklerine dair haberler var. Ne de olsa Hafter ve ekibi, ayrıca Fethi Başağa’yı destekleyen parlamenterler darbe girişiminden yargılanabilir.