Rusya-Ukrayna müzakerelerinde sonuç çıkmadı

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna harekatı sürüyor. Rusya, çatışma bölgelerindeki sivillerin tahliyesi için 5 kentte geçici ateşkes ilan etti. Ancak Kiev korumasındaki Ukraynalı ırkçı grupların, sivillerin tahliyesine engel olmaya çalıştığı bildiriliyor. Öte yandan Rusya ve Ukrayna heyetleri, Belarus’ta 3. kez bir araya geldi. Görüşmeden somut bir sonuç çıkmadı.

Abone ol

Rusya ve Ukrayna heyetleri, 3. kez müzakere masasına oturdu. Belarus’un Brest kentindeki görüşme yaklaşık 3 saat sürdü.

Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Müzakerelerde, Kırım ve Donbass’taki halk cumhuriyetlerinin tanınmasını hedeflediklerini söyleyen Medinskiy, “İki konu da Rusya ve Ruslar için büyük önem taşıyor. Er ya da geç bir çözüm bulmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna sahasında askeri operasyonunu sürdüren Rusya, sivillerin güvenli şekilde tahliyesi için 5 kentte geçici ateşkes ilan etti. Kiev, Harkov, Sumi ve Mariupol'da ateşkes uzatılırken, bu kentlere Çernigov da eklendi. Geçici ateşkes saat 10:00 itibariyle uygulanmaya başlandı.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Medinskiy, Kiev yönetiminin korumasındaki neo-nazi örgütlerin eylemleri nedeniyle insani koridorların neredeyse hiçbirinin çalışmadığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı da ırkçı grupların çeşitli kentlerde bin 600'den fazla yabancıyı canlı kalkan olarak rehin aldığını açıkladı. Bakanlık yetkilisi Tümgeneral Mihail Mizintsev’in verdiği bilgiye göre, rehineler arasında 70 Türk de bulunuyor.

Tümgeneral Mizintsev, Kiev yönetiminin insani koridor konusundaki koşulları yerine getirmediğini ve tahliyelerin hızlandırılması için gerekli adımları atmadığını belirtti. Mizintsev ayrıca, Sumi Belediye Başkanı Aleksandr Lısenko’nun, Rusya’ya geçmeye çalışan sivilleri, “vurmakla” tehdit ettiğini aktardı.

Rusya geçici ateşkes ilan etti Dünya Rusya-Ukrayna müzakerelerinde 3. tur sona erdi Dünya Rusya'nın Ukrayna harekâtında 12. gün Dünya Ukrayna’da 6 insani koridor açılacak Dünya