Ukrayna'da sahada ve diplomaside yaşanan son gelişmeler

ABD ve NATO’nun Karadeniz’deki kuşatma planına karşı Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat 4. gününde… Rus güçleri, Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkiv'e girdi. Öte yandan Rusya, diplomatik çözüm çabalarını da sürdürüyor. Rusya’dan bir heyet Kiev ile müzakere masasına oturmak için Belarus’a gitti. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise, görüşmelerin, aralarında Türkiye ve Azerbaycan’ın da olduğu başka ülkelerde yapılmasını istiyor.

Abone ol

Moskova’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat 4 gününde devam ediyor.

Rus güçleri, Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkiv'e girdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın askeri altyapısında yer alan 975 tesisi imha ettiklerini duyurdu. Bakanlık, Kherson yakınlarındaki Chernobaevka hava üssünün de kontrol altına alındığını açıkladı.

Rusya ayrıca, Litvanya, Letonya, Slovenya ve Estonya’ya hava sahasını kapattı. Transit uçuşları da kapsayan yasak kararının, bu ülkelerin kendi hava sahalarını Rus uçaklarına kapatmasına karşılık alındığı bildirildi.

Öte yandan Ukrayna ile müzakere sürecini başlatmak üzere Rusya’dan bir heyet, Belarus’un Gomel kentine gitti. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Yapılan anlaşma kapsamında, Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları ile Cumhurbaşkanlığı yetkililerinden oluşan heyet, Belarus'a vardı. Şimdi Ukraynalıları bekliyoruz" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise, Rusya’dan yana duruşu nedeniyle müzakerelerin Belarus’ta yapılmasına karşı… “Görüşmelerin, Ukrayna'ya saldırganlık göstermeyen başka lokasyonlarda yapılmasına açığız.” Diyen Zelenskiy, İstanbul, Varşova, Bakü ya da Budapeşte'yi önerdi. Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Rusya ile müzakerelerin başlaması için yardımcı olacaklarını söyledi” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'da hayatını kaybedenler için başsağlığı dilemiş, Ukrayna'nın daha fazla zarar görmemesi için bir an önce ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini belirtmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye’nin, Moskova ile Kiev arasında yapılacak müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüşen Çavuşoğlu, Rusya’ya da operasyonları durdurma çağrısı yaptı.

Ukrayna güçleri okulu hedef aldı Dünya Rusya kaç hedefi vurduğunu açıkladı Dünya Putin ile Aliyev görüştü Dünya ''ABD'nin saltanat günleri geride kaldı'' Dünya