Zelenskiy Batı'dan yardım bekliyor

Rusya'nın, Donbass’a askeri operasyon başlatmasının ardından Ukrayna’da sıkı yönetim ilan edildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD ve batılı ülkelerin liderlerini arayarak yardım istedi. Zelenskiy, “kendimizi savunacağız, saldırmayacağız.” dedi.

Abone ol

Rusya'nın, Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri’nin yardım talebi üzerine Donbass’a operasyon başlatmasının ardından Ukrayna’da sıkı yönetim ilan edildi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Rusya'nın operasyonunda en az 8 kişinin öldüğü, 9 kişinin yaralandığı iddia edildi, ancak hangi bölgelerden olduğuna dair bilgi verilmedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna’nın altyapılarına ve sınır muhafızlarına füze saldırıları düzenlediğini öne sürdü. “Canımıza, özgürlüğümüze saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Rusya'nın Donbass'a askeri operasyon başlatması sonrası, ABD ve batılı ülkelerin liderlerini arayarak yardım istedi. Zelenskiy bu kapsamda, ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ile telefonda görüştü.

Zelensky, liderlerden Rusya karşıtı bir koalisyon kurulmasını, ülkesine savunma savunma ve mali destekte bulunulmasını istedi. Batılı ülkeleri, hava sahalarını kapatmaya çağırdı.

Ukrayna Devlet Başkanı, ülkesinin savunma sektörü ve ekonomi temsilcileriyle de acil durum toplantısı yaptı.

Ukrayna'nın başkent Kiev'de de hareketlilik başladı. Pek çok kişi otomobilleriyle şehri terk etmeye çalışırken, otoyollarda trafik oluştu.

Sosyal medya hesabından tekrar açıklamaa yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, halkı sükunete çağırarak, evlerinde kalmalarını istedi.

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya'yı "tam ölçekli bir işgal" başlatmakla suçladı.
Kuleba, "Dünya Putin'i durdurabilir ve durdurmalı. Şimdi harekete geçme zamanı." diyerek, ABD ve NATO'ya seslendi.

Biden yazılı açıklama yaptı Dünya Rusya'dan Azak Denizi kararı Dünya Donetsk Halk Cumhuriyeti: ''Ukrayna ordusu, Donetsk'te Krasnıy Partizan köyüne saldırdı'' Dünya ''Ukraynalı askerler temas hattı boyunca kaçıyor'' Dünya