Ekonomide ithal ikamesi adımları: AK Parti Milletvekili Çelebi süreci Ulusal Kanal'a anlattı

Yeni ekonomi modeli ile birlikte ithal ikamesi adımları atılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imalata dayalı ithal ikamesi için kredi açıldığını duyurmasının ardından süreci AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi Ulusal Kanal’a anlattı. Çelebi, ara malların Türkiye'de üretilmesinin istihdamı artıracağını belirtti.

Abone ol

Haber: Buse Gençtürk Kamera: Uğur Pideci

Türkiye, istihdamı artırmak için ara malları ithal etmek yerine üretmeye karar verdi. Bu yeni adım ile istihdam artmaya başladı.

Kur korumalı TL mevduatına geçilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, imalata dayalı ithal ikamesine kredi açılacağını 30 Kasım 2021'de duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan da ara malların ithal edilmediği, onun yerine Türkiye'de üretildiği bir sistemin ete kemiğe bürünmeye başladığını söyledi. Aşan, “Ana hedef ithalatı azaltıp, ihracatı artırmak” dedi.

Bu açıklamalardan sonra bir değerlendirme de Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi'den geldi:

- Daha önce bizim ikame mal dediğimiz ara malların ithalatına yönelik hükümetin bir politikası vardı.

Ulusal Kanal’a konuşan Çelebi, ithal ikame sistemi yani ara malların Türkiye’de üretilmesinin istihdamı arttığını kaydetti:

- Biz bundan sonra da hükümetin politikası çerçevesinde onları ithal etmeyeceğiz. Bundan sonra kendi ikame mallarımızı kendi ülkemizde üreteceğiz. İkame mallarımızın kendi ülkemizde üretilmesi bize istihdamı artırıyor.

Çelebi, salgının başından bu yana istihdamda Türkiye’nin 2 milyonu aştığını belirtti:

- Şimdiye kadarki istihdamda biz 2 milyonu aştık. Bu Türkiye için çok büyük bir rakam. İhracatımız olduğu takdirde 2022 yılında cari açığımız düştüğü takdirde bizim ekonomimizi hiç kimse tutamaz. İhracatımız, üretimimiz, istihdamımız bunlar olduğu takdirde cari açığımız düşüyor. Dolar, Euro düşüyor.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ahmet Bilgili yerine Nazif Yılmaz atandı Gündem Emekli ve memur zammı Meclis'ten geçti Gündem Çifteler Üretim Devrimi Kurultayı | Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan: ''Hükümet tarlaya insin üretimi artıralım'' Gündem FETÖ'nün Zirve Yayınevi kumpası davasında karar Gündem