Kongre'den Türkiye raporu: ABD endişeli
ABD Kongresi'nin raporunda Türkiye'nin iç ve dış sorunları masaya yatırıldı. Rapor, Amerika Birleşik Devletleri'nin, Türkiye'nin yeni ekonomi modeli ve tam bağımsız dış politika adımlarından duyduğu endişeyi yansıtıyor.
ABD hükümetine ait düşünce kuruluşu Kongre Araştırma Servisinin raporunda, Türk-Amerikan ilişkilerindeki sorunların yanı sıra, Türkiye'nin ekonomi ve dış politikası ele alındı.
Türkiye'de yaşanan döviz ve ekonomik krizin etkisiyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın büyük ölçüde otoriter ve kutuplaştırıcı bir yönetim benimsediği savunuldu. Erdoğan'ın Merkez Bankası ve Türk ekonomisi üzerinde baskı kurduğu iddia edildi:
''Erdoğan, 2021'de Türkiye'nin Merkez Bankası Başkanı ve Maliye Bakanı'nı değiştirerek Türk maliye ve para politikasını kendi görüşleriyle daha uyumlu hale getirmeye çalışmış görünüyor. Erdoğan, faiz oranlarını yükseltmenin enflasyonu etkilediği, yabancı sermayeyi çektiği ve para biriminin değerini desteklediği şeklindeki geleneksel ekonomi teorisine iddialı bir şekilde meydan okudu.''
Raporda, Millet İttifak'ının erken seçim çağrılarına da yer verildi. Bazı gözlemcilere dayanarak seçimlerin özgür ve adaletli yapılıp yapılmayacağı tartışıldı. Buna ek olarak, hem iktidarı hem de ana muhalefet CHP'yi eleştiren diğer bazı partilerin, 2023 seçimleri için yeni bir blok kurmaya dönük adımlar üzerinde anlaştığı bilgisine yer verildi. Bu muhalefet çevresinde Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın olduğu belirtildi.
Raporda, Erdoğan'ın 15 Temmuzdarbe girişimi sonrası MHP'nin de parlamento desteğiyle daha milliyetçi iç ve dış politika yaklaşımları benimsediği ifade edildi.
Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 Hava savunma sistemi de rapordaki başlıklar arasında yer aldı. Yakınlaşan Türkiye-Rusya ilişkilerine dikkat çekildi. ABD'nin hava savunma alanında ortaklık kuramaması halinde Türkiye'nin Rusya'ya ve diğer tedarikçilere yönelebileceği uyarısı yapıldı.
Raporda Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikasına da yer aldı. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yaşadığı gerilimler hatırlatıldı. Bazı gözlemcilerin, ABD'nin, Türkiye'deki Amerikan ve NATO askeri varlıkları için alternatifler araştırması gerektiği tespitine yer verildi.