Üretici temsilcilerinden gübre tepkisi
Kurdaki düşüşe rağmen gübre fiyatlarında ve diğer girdilerde elle tutulur bir düşüş olmamasına üretim cephesinin temsilcilerinden tepki geldi. Yüreğir ve Anamur- Bozyazı Ziraat Odaları başkanları, girdilerde radikal bir düşüş olmazsa, üretimin ciddi oranda azalacağını belirtti.
Haber: Yalçın Semir Akarsu
Kurda yaşanılan düşüş gübre fiyatlarına yansımaya başladı. Ancak indirimler kur ile orantılı değil. Konuyu Ziraat Odaları değerlendirdi.
Artan girdi maliyetleri, kuraklık ve plansız üretim derken 2021 yılı üretici için oldukça zorlu geçti.
Kışlık ekim yapılırken gübre fiyatlarında yüzde 400’lere varan fahiş şekilde artış da tuzu biberi oldu.
Yıl sonuna doğru yaşanılan döviz kurundaki artış, hammaddesinde yüzde 95 dışa bağımlı olduğumuz gübre fiyatlarının da artmasının esas sebebiydi.
Kurun yüzde 35 civarında düşmesine rağmen gübre fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanmamasına üretici cephesi tepki gösterdi.
Üreticiler artan fiyatlardan dolayı kışlık ekimlerde bu sene çoğu gübreyi kullanamadı. Önümüzdeki yıl verim düşüklüğü olmaması için gübre fiyatlarında ciddi bir düşüş talep ediliyor.
ÜRETİMDE AZALMA RİSKİ UYARISI
Üreticilerin girdilerde ciddi bir düşüş beklediğini söyleyen Anamur-Bozyazı ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanları girdiler düşmezse üretim ciddi oranda azalacağını belirtti.
Şubat ayında başlayacak yeni ekim döneminde bu girdilerle üreticinin gübre atamayacağını belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu durumun ihracatı da etkileyeceğini söyledi.
Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Türkiye Ekonomik Kurtuluş Savaşı verecekse, üretimin başat mesele olması gerektiğini ifade etti.
Gümüş, üretim noktasında radikal tedbirler alınmazsa dışa bağımlı üretim yapmak zorunda kalacağımızı ifade etti.
Kredi borçları da çiftçilerin kamburu haline gelmiş durumda.
ZİRAAT ODALARINDAN ORTAK ÇAĞRI
Ziraat Odası Başkanları üreticinin en büyük girdilerinden biri olan mazottan ÖTV'nin kaldırılmasını istediklerini söyledi.