2021 yılında dünya siyasetinde en çok konuşulanlar

2021 yılına Atlantik kuvvetlerinin düşüşü, Asya kuvvetleri ve mazlum milletlerin ise yükselişi damga vurdu. Değişen dünya düzeninde çok kutupluluk iyice görünür hale geldi. Gerileyen ABD, işgal ettiği Afganistan'dan kovuldu. Dünyada artan enerji krizi Batı cephesini birbirine düşürdü. İşte 2021 yılında dünya siyasetinde en çok konuşulan olaylar...

Abone ol

Orta Asya, Avrupa, Afrika.. Afganistan, Filistin, Ukrayna...

2021 yılında dünyada birçok önemli siyasi gelişme yaşandı. Öyle ki bazıları, dünyada değişmekte olan sistemin, çürüyen emperyalist batının ve küllerinden doğan mazlum milletlerin habercisi oldu.

2021'de Dünya siyasetinde neler oldu?

ABD'de 2020'de yapılan seçimleri Joe Biden ve demokratlar kazandı. Biden, 2021'in başında Beyaz Saray'daki görevine başladı.

Olaylı geçen seçim dönemleri, eski ABD başkanı Donald Trump ile Biden arasında aşırıya varan mücadeleye sahne oldu. Trump taraftarları, kongre binasını bastı.

Göreve gelmeden önce Erdoğan'ı CHP, İyi Parti ve HDP ile Deva ve Gelecek partisi ittifakı ile devirme planını açıklayan Joe Biden, Mart sonundan itibaren Türkiye karşıtı adımlarına hız verdi. 6 Nisan'da S-400 bahanesiyle Türkiye'ye CAATSA yaptırımları yürürlüğe girdi. Biden, "Tehcir kanununun yıldönümü" olan 24 Nisan tarihinde, sözde Ermeni soykırımını tanıdı.

Afganistan... Yüz yıldır sömürülen, emperyalist İngiltere, ABD tarafından işgal edilen Asya'nın kalbi...

Son 20 yıldır ülkede işgalci kuvvet olarak bulunan ABD'yi ülkesinden mücadelesiyle kovmayı başaran Afganistan için 2021 önemli bir dönüm noktası oldu. ABD'nin çekilmesiyle kontrolü eline alan Taliban, ülkeyi kalkındırma politikalarına hızla girişti.

Afrika'da da ABD'nin yenilgisiyle sonuçlanan bir zafer yaşandı. Etiyopya'da ABD'nin silahlandırdığı terör örgütü Tigray Halk Kurtuluş Cephesi silahlarını bıraktığını ilan etti.

Suriye, Irak'ta da düşüşteki gücü temsil eden ancak PKK'ya desteğini sürdüren ABD'de darbe ve iç savaş senaryoları konuşulmaya başlandı. Emekli general ve CİA uzmanları anketlerde düşüşe geçen Biden'a 2024 seçimleri öncesi darbe yapılacağını yazdı.

ABD'nin Batı Asya'daki müttefiki İsrail'in Filistin'e saldırıları 2021 yılında da devam etti. Birleşmiş Milletler raporuna yansıyan rakamlara göre İsrail, 2021 yılında 55 Filistinliyi katletti.

Fakat bu sefer karşısında çok daha güçlü bir direnişle karşılaştı. Hamas önderliğindeki Filistin, sivil halkı katleden İsrail'e her hamlesinde etkili yanıtlar verdi. İntifada sesleri yükseldi.

Avrupa da 2021 yılını çatışma tehditleri, silah yığınakları ve enerji kriziyle geçirdi. 2 yılı aşkın süredir dünyayı etkisi altına koronavirüs salgınının etkisiyle enerji fiyatları yükseldi. Enerji zengini ülkeler, kendi enerji güvenliğine öncelik verdi. Bu sebeple artan enerji fiyatları, Avrupa Birliği içinde de kutuplaşmalara neden oldu.

Rusya ile Batı destekli Ukrayna arasındaki Kırım ve Donbass gerilimi çatışma risklerini arttırdı. ABD, Ukrayna Rusya sınırına askeri yığınak yaptı. Rusya'da NATO yığınağına karşı önlemlerini aldı. Ukrayna krizi, Avrupa siyasetine yıl boyunca etki etti.

Belarus ve Polonya sınırında ise bir başka kriz vardı. Batı Asya ülkelerinden Avrupa'ya gitmek isteyen binlerce sığınmacı, iki ülke sınırında deyim yerindeyse mahsur kaldı. Avrupa'nın destek verdiği Polonya göçmenlere insanlık dışı müdahalelerde bulundu.

2021'de kardeş ülke Azerbaycan'da ise Karabağ zaferinin mutluluğu yaşanıyordu. 44 günlük muharebe sonunda Ermenistan'ı mağlup eden Azerbaycan 2021 yılını 30 yıldır işgal altında bulunan bölgeyi yeniden imar çalışmalarıyla geçirdi.

Türk Devletleri Teşkilatı çalışmaları ve Kafkasya'da barış ve istikrarı hedefleyen 6'lı platform önerisi de Türkiye, Rusya, İran ,Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'ın sıcak gündemi oldu. Bu görüşmelerde Türkiye Ermenistan ile yakınlaşırken, Gürcistan ise bağlı olduğu Atlantik'in yanında kalmayı tercih etti.

Bir diğer komşu ülke İran'da da seçim heyecanı yaşandı. 18 Haziran 2021'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini İbrahim Reisi kazandı. Seçimlerin ardından İran, dış politikada komşu ülkelerle iş birliğini arttırma mesajları verdi.

2021 yılının sonuna doğru Türkiye'nin Atlantik cephesinden uzaklaşan Birleşik Arap Emirlikleri ile sıkı temasları dikkat çekti. Türkiye'nin yıl boyunca devam eden Afrika'ya yönelik diplomasi atağı 2021 sonuna doğru da artarak devam etti.

2021 son ayında Suriye'de çözüm için kurulan Astana Zirvesi, Doğu Akdeniz'de KKTC'nin tanıtılması çalışmaları öne çıktı.

Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek: ''2022 kader yılı olacak'' Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmenlere müjde Gündem AK Parti Sözcüsü Çelik'ten CHP'ye: ''Biri Kandil'i yıkacağız diyor, biri kandil’i referans alıyor'' Gündem Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: ''20 Aralık gecesi kura hiçbir müdahalede bulunulmadı'' Gündem