Genç Memur-Sen'den ''Genç İstihdamı'' raporu: ''Büyüme değil istihdam odaklı hedefler istiyoruz''
Genç Memur-Sen'in raporuna göre, Türkiye'de her dört gençten biri işsiz. İşsiz gençlerin çoğu da yükseköğretim mezunu. İstihdam odaklı ekonomi hedefleriyle sorunların kısa vadede çözüme kavuşacağını belirten Memur-Sen, önerilerini de paylaştı. Tarım girişimciliğinin desteklenmesi ve gençlerin bu alana teşvik edilmesi de istendi.
Genç Memur-Sen 750 kişinin katılımıyla “Genç İstihdam” anketi yaptı. Gençlerin istihdamdaki yeri ve beklentilerinin yer aldığı raporda dikkat çekici sonuçlar açıklandı.
Genç Memur-Sen Başkanı Mustafa Başkara şunları söyledi:
- İşgücü piyasasını nitelikli istihdam üreten, kurumsal, uluslararası piyasada rekabet edebilecek bir yapıya kavuşturma çabalarına ağırlık verilmelidir.Yükseköğretim politikasının maliyetleri gözden geçirilerek, işgücü piyasasının durumuyla birlikte planlanması gerekmektedir.
- Türkiye’de her dört gençten biri günümüzde işsiz olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de en yüksek genç işsizliği oranı yükseköğretim mezunları arasındadır. Mesleki eğitim mezunlarının kendi alanlarında çalıştıklarında aldıkları ücretle alan dışı çalıştıklarında aldıkları ücrette önemli bir fark olmadığı bu sebeple mezunların kendi tercihleriyle alan dışı işlere yöneldikleri gözlemlenmektedir.
Gençler, hükümetten büyüme değil istihdam odaklı hedefler bekliyor.
- Büyümeye odaklı bir ekonominin yeteri kadar istihdam yaratmadığı ortadadır. Büyüme ve ekonomi odaklı politikalar hazırlanırken istihdam ve işgücü piyasası göz önünde bulundurulmalıdır.
Gençler iş gücüne katılım noktasında beklentilerini de tek tek açıkladı.
- Gençlerin %84,5’nin uygun iş olması durumunda eğitimine devam ederken çalışmak istediği belirtmiştir. Gençlerin %93,1’i eğitim ve iş imkânlarına ulaşmada eşit şartlarda yarışmadığını düşünmektedir. Gençlerin %46’sı kamuda çalışmak isterken %43,9’u kendi işini kurmak istemektedir.
Ankete göre, iş gücünde yaşanan sorunların başında düşük ücret geldi. Gençler, kayıt dışı ile mücadelenin de etkili şekilde sürdürülmesinden yana.
- Gençler özel sektörde karşılaştıkları en önemli sorunun yetersiz ücret olduğunu belirtmişlerdir. Bunu sırasıyla iş garantisinin olmaması ve fazla çalışma saatleri izlemektedir. Kayıt dışı ile mücadelede sendikalaşma da bir araç olarak kullanılmalı, denetim kuruluşları ve personeli nicel ve nitel olarak geliştirilmelidir.
Gençlerin tarıma teşvik edilmesi de hükümetten talep edilen maddeler arasında yer aldı.
- Tarım sektöründe çalışacak ve dijital teknolojileri tarım sektöründe etkin bir şekilde uygulayabilecek nitelikli genç işgücü yetiştirilmelidir. Tarım girişimciliği ve kooperatifçiliği desteklenmeli gençler bu alanda teşvik edilmelidir.