Kırgızistan Büyükelçisi Ömüraliyev Ulusal Kanal'a konuştu: ''Toplam ticarette hedef 1 milyar dolar''

Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Türkiye-Kırgızistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 30’uncu yılında Ulusal Kanal’a özel açıklamalar yaptı. Ankara Bişkek arasındaki ilişkileri her geçen yıl artırmayı hedeflediklerimi belirten Ömüraliyev, tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın önemine de vurgu yaptı.

Abone ol

Haber: Buse Gençtürk

Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Türkiye-Kırgızistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 30’uncu yılında Ulusal Kanal’a özel açıklamalar yaptı.

Ömüraliyev, Ankara-Bişkek arasındaki iş birliğinin artacağı mesajını verdi. Türk Devletleri Teşkilatı’nın önemine değindi.

Ömüraliyev, şu şekilde konuştu:

- Kırgızistan bu sene bağımsızlığının 30. yılını kutladı. 31 Ağustos kutlandı. Bu 30 yıl 2500 yıldan fazla tarih var egemen Kırgızistan için çok kısa bir dönem olduğu açıktır.

Bu yıl Kırgızistan’ın bağımsızlığının ve Türkiye-Kırgızistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 30’uncu yılı olarak kutlanıyor. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 23 Aralık 1991’de kuruldu. Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, diplomatik ilişkilerin 30’uncu yılında Ulusal Kanal’a konuştu.

- Türkiye ilk memleket oldu Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan. Son 30 yılda Kırgızistan Türk birliği çok yakınlaşıp iki ülke ortasında stratejik anlaşmamız var, stratejik partnerimiz.

Türkiye ve Kırgızistan’ın arasındaki iş birliklerinin geliştirileceğine işaret eden Büyükelçi Ömüraliyev, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik hedeflere de dikkat çekti.

- 2019-2022 yılları arasında bizim toplam ticaretimiz 500-510 milyar ABD doları oldu. Bu sene de 8 ayda 518 milyon dolar, 11 ay toplamında 700 milyon ABD doları oldu. İki Cumhurbaşkanı’nın talebi 1 milyar dolar ABD doları olsun.

Büyükelçi Ömüraliyev, tarihi İpek Yolu’nun canlandırılmasına ilişkin çalışmaları da anlattı. Demiryolu projesinin iki ülke arasındaki ticareti artıracağını belirtti.

- Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye tarafına, Avrupa’ya direkt geçen bir demiryolu projesini çalışıyor. Biz de 2 karayolu var. Bu da çok zaman alıyor. 10-15-20 gün. Bu demiryolu projesi olsa bizden sizden mallar çok kısa sürede gelir.

Büyükelçi Ömüraliyev, bölge ülkelerinin milli para ile ticaret yapmasını olumlu bulduklarını da işaret etti.

- Türk devletlerimiz eski Sovyet birliğinde de Avrasya Birliği var. Bu devletlerin paralarını kullanabilir. Bir sıkıntı olmaz. Mesele Türkiye ve Kırgızistan bu paralar da kullansa sıkıntı görmüyorum. İki ülke finans banka sistemleri bir araya gelip anlaşmalar yapabilse bu da olur.

Ömüraliyev, Türk Konseyi’nin isminin 12 Kasım’da Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Türkmenistan bize girdi. 7 devletin bu kurulması çok önemli. Türk Devletleri Teşkilatı’nda 1 trilyon ABD dolarında toplam ekonomik. Ticaret için çok önemli.

Ömüraliyev, 2022 Ağustos sonunda Türk Devletleri Yatırım Fonu’nun Bişkek’de açılmasını Türkiye’den talep ettiklerini de ifade etti.

-Türksoy, Türk Devletleri Teşkilatı sekreteryası birisi İstanbul birisi Ankara’da Türk Parlamenterler Birliği Bakü’de Azerbaycan’da, Türk Akademisi Nur Sultan’da kurucu devletlerden hiçbirisi bu yok. Bu sebeple Yatırım Fonu ofisinin açılışını Kırgızistan’da talep ettik.

Tarımda yeni dönem: Ağacın ihtiyacı kadar ilaç püskürten makine geliştirildi Gündem İTO Başkanı Şekib Avdagiç: ''Piyasayı manipüle etmek isteyenlerin yolu kesilmiştir'' Gündem Ulusal Kanal'ın haberi ses getirdi: Taşeron işçiler 2022'de kadro bekliyor Gündem Vatan Partisi'nden Karşıyaka Esnaf Kurultayı: Esnaf sorunlarını anlattı Gündem