Yüksek kur ilaç fiyatlarını da vurdu

Şubat ayında sabit avro kuru üzerinden belirlenecek fiyatı bekleyen ilaç firmaları, tedariği kestiği için hastalar ilaca ulaşamıyor. İlaç kıtlığının 150 kalemden 650 kaleme çıktığını söyleyen Türk Eczacıları Birliği Eski Başkanı Erdoğan Çolak, sabitlenen Avro kurunun senede 4 defa güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

Haber: İnci Erdoğan

Piyasadaki ilaç sorununda kur krizi büyüyor.

Avro'daki artışla birlikte ithal ilaçlarda fiyatlar yükseliyor. Şubat ayında sabit kur üzerinden belirlenecek olan yeni fiyatları bekleyen ilaç firmaları ise ilaç teminini kestiği için vatandaş ilaca ulaşamıyor.

Türkiye’de her yıl Şubat ayında ilaç fiyat kararnamesinin yayımlanıyor. O yıl içerisinde ithal ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak sabit avro kuru belirleniyor.

2021 yılı için avro üzerinden belirlenen sabit kur 4,57 TL iken güncel kurun 19 liraya kadar ulaşması ilaç sektörünü durma noktasına getirdi.

Vatandaşların hâlihazırda ihtiyacı olan ilaçları zam gelmeden alma şansı da yok. Firmalar açılan makas nedeniyle ilaç tedarikini de kesmiş durumda.

İthal ilaçlarda fiyatların 2022 yılında ortalamanın üzerinde artması öngörülüyor. Mamul ilaçta yüzde 65, kendi ürettiğimiz ilaçta da aldığımız ham maddenin yüzde 95'inin dışa bağımlı olduğunu söyleyen Türk Eczacıları Birliği Eski Başkanı Erdoğan Çolak, yüksek fiyat artışlarının olabileceğini söyledi.

İlaç firmalarının her yıl özellikle aralık ayının sonuna doğru ilaç yokluğu yarattığını söyleyen Çolak, ilaç kıtlığının 150 kalemden 650 kaleme çıktığını belirtti.

Sabitlenen Avro kurunun senede 4 defa güncellenmesi gerektiğini söyleyen Çolak, ilaçta da yerli üretime vurgu yaptı.

Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov ölümünün 5 yıl dönümünde anıldı Gündem İngiltere'nin Brexit Bakanı David Frost istifa etti: Gerekçe Johnson hükümetinin AB tutumu Gündem Marmara Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü'nden ''Ekonomik Krizin Yansımaları ve Çözüm yolu'' Gündem Dr. Rıfat Yücel hayata gözlerini yumdu Gündem