Gıda etiketlerinde yeni dönem: Ambalajlarda yanıltıcı ifade kullanılamayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda etiketlerinde değişikliği öngören yönetmelik taslağını görüşe açtı. Tüketim tercihleri açısından temel bilgi kaynağı gıda etiketlerinde açıkça yazacak. Taslağa göre gıda ambalajının içindekiler kısmı 2,5 kat daha büyük yazılacak. Ürünün içinde olmayan meyve ve sebzelerin görselleri de kullanılamayacak.

Abone ol

Bakanlık harekete geçti, gıdaetiketlerine yeni düzenleme geliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı gıda etiket yönetmeliğinde değişikliğe gidiyor. Gıda etiketlerinde değişikliği öngören yönetmelik taslağı görüşe açıldı.

Yönetmelik taslağına göre gıda okuryazarlığı desteklenecek, etiketler artık daha kolay okunacak. Gıdalarda yanıltıcı görseller, isimler ve ifadeler kullanılamayacak.

Yeni düzenlemeye göre, gıdanın adı ve içindekiler bilgisi ambalajın boyutuna bağlı olarak 2,5 kat daha büyük yazılacak.

Markanın en büyük yazıldığı alan yani "temel görüş alanı"na gıdanın adının da yazılması zorunlu olacak.

Birbirine benzeyen ve tüketiciler tarafından benzer gıdalarla karıştırılabilecek gıdalarda yanıltıcı görsel, isim ve ifade kullanılmayacak.

Tüketiciler tarafından karıştırılabilecek birbirine benzeyen gıdalarda adı etiket üzerinde markanın geçtiği her yerde veya altında markası ile aynı punto büyüklüğünde yazılacak.

Üretiminde meyve veya sebze yerine sadece aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde aroma verici ile ilgili görsel bulunamayacak. Gıdanın adında aromalı olduğu "… aromalı" ifadesi kullanılacak ve gıdanın adının geçtiği her yerde en az 3 milimetre olacak şekilde yer alacak.

Tüketiciler tarafından karıştırılabilecek birbirine benzeyen gıdalarda, özelliklerini taşımadığı bir gıdanın adı kullanılarak, "… tadında", "… lezzeti", "… keyfi" gibi ifadeler kullanılamayacak.

Tatlandırıcı içeren gıdalarda "tatlandırıcı içerir" veya "tatlandırıcılı" ifadesi temel görüş alanında gıdanın adının yanında veya altında en az 3 milimetre olacak şekilde yazılacak.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün internet sitesinde görüşe açılan taslak ile ilgili bakanlıklar, üniversiteler, demokratik kitle örgütleri, sektör ve tüketici temsilcileri gibi tüm paydaşlar görüşünü bir ay içinde bildirebilecek.

Taslak, görüşlerin alınmasının ardından oluşturulan alt komisyonda değerlendirilecek ve daha sonra Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunda ele alınacak.

Komisyonda son şekli verilecek olan düzenleme, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Putin ile Aliyev üçlü zirve öncesi görüştü: ''7 yol haritası hayata geçirildi'' Gündem AİHM’den skandal karar! Türkiye FETÖ’cülere tazminat ödeyecek Gündem Gezi davasında Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verildi Gündem Doğu Perinçek Havran’dan seslendi: ''Türkiye’yi Seyit Onbaşı’nın iradesi kurtaracak'' Gündem