CHP'den Avrupa'ya Osman Kavala desteği: Ünal Çeviköz Türkiye'nin Avrupa dayatmalarına uymasını istedi
Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala üzerinden Türk yargısına müdahale girişimine CHP'den destek geldi. CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Osman Kavala hakkında verdiği tahliye kararına Türkiye'nin uymasını istedi. Türkiye'ye yapılan dayatmaları savunan Çeviköz, Türkiye'de yargı bağımsızlığı olmadığını öne sürdü.
CHP bir kez daha Türkiye'ye karşı Avrupa'nın yanında yer aldı. Türk yargısına dış müdahaleyi meşru gösterdi.
CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, ''Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2 Aralık 2021 tarihinde ülkemizin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Osman Kavala ile ilgili kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti hususunu AİHM'e havale etme niyetini içeren bir bildirimde bulunmuştur. Söz konusu bildirim Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyelik statüsünü olumsuz şekilde etkileyecek ve ülkemizin Avrupa Konseyi'nden ihracına kadar varabilecek bir ihlal sürecinin başlangıcını oluşturmaktadır. Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi olan Türkiye'nin böyle bir süreç ile karşı karşıya bırakılması üzücüdür.'' dedi.
"YARGIYA MÜDAHALE ANLAMINA..."
CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Sorosçu Osman Kavala için aldığı karar hakkında bir yazılı açıklama yaptı. Türkiye'nin Avrupa'dan gelen dayatmaları uygulaması gerektiğini savundu.
- Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmesi ve AİHM'nin kararlarını uygulaması Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda da ifadesini bulan bir yükümlülüktür. Dolayısıyla, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin başlattığı sürecin Türkiye'de bağımsız yargıya müdahale anlamına geldiğini ileri sürmek hiç bir inandırıcılık yaratmamaktadır. Aksine, Türkiye'de yargının bağımsız olmadığı düşüncesinin daha da pekişmesine yol açmaktadır.
CHP'DEN TÜRKİYE'YE SUÇLAMALAR
CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Türkiye'de yargı bağımsızlığı olmadığını öne sürdü.
- Türkiye'nin temel hak ve özgürlüklere saygılı, insan haklarına aykırı uygulamalarla karşılaşılmayan, gerçek yargı bağımsızlığına sahip sosyal bir hukuk devleti olması bu konularda üstlendiği sorumlulukları ve yükümlülükleri yerine getirmesi ile mümkün olacaktır. Ülkemizde yargı bağımsızlığının yeniden tesis edilmesi ve Türkiye'nin yeniden uluslararası toplum nezdinde itibar sahibi bir ülke haline gelmesi için gereken adımların ivedilikle atılmasını bekliyoruz.