CIA belgeleri internet erişimine açıldı

CIA gizliliği kaldırılan 11 milyondan fazla belgeyi kendi web sitesi üzerinden erişime açtı. Vietnam ve Kore savaşları ile soğuk savaş dönemini kapsayan belge arşivinde Türkiye ile ilgili de yaklaşık 20 bin belge bulunuyor.

Abone ol

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA gizliliği kaldırılan belgelerini internet üzerinden erişime açtı. 1995 yılında Bill Clinton'un çıkardığı bir kararname ile 25 yıldan eski olan, tarihi önemi olan belgelerin kamuoyuna açılması zorunlu hale getirilmişti.

Bu karar uyarınca belgeler erişime açılmıştı. Ancak belgelere erişmek isteyenlerin Maryland'de bulunan Ulusal Arşiv binasına giderek bu amaçla tesis edilen 4 bilgisayarı kullanması gerekiyordu.

Amerikan kamuoyundan gelen yoğun baskının ardından CIA gizliliği kaldırılan dokümanları tüm internet kullanıcılarının erişimine açtı.

Belge arşivinde Vietnam ve Kore savaşları, soğuk savaş dönemi gibi 11 milyonu aşkın CIA belgesi bulunuyor. Arşivde Türkiye ile ilgili de yaklaşık 20 bin belge yer alıyor.

Sitede arama motoru hizmeti ve Küba gibi bazı özel konulara ait bölümler de var.

ulusalkanal.com.tr

Suriye ordusu Palmira'da IŞİD'e karşı operasyon başlattı Dünya ABD'nin yeni cephaneleri Dünya Putin: Rusya'daki enerji projelerine yatırım kararları zamanında verilmeli Dünya Nijerya Hava Kuvvetleri "yanlışlıkla" mülteci kampı vuruldu Dünya