26 maddeli ittifak teklifi Genel Kurul’a geliyor

AKP ve MHP'nin tam mutabakatla hazırladığı 26 maddeli ittifak teklifi yarın Meclis Genel Kurulunun gündemine gelecek. Partilerin ittifak yapmalarını yasaklayan hükümlerin kaldırıldığı teklif, sandık kurulu mührü bulunmayan oyların geçerli sayılmasını da içeriyor. Mühürsüz oylar, referandumda ciddi tartışmalara neden olmuştu.

Abone ol

26 maddeli ittifak teklifi Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından Genel Kurul’a geliyor.

Meclis’in bu hafta en önemli gündemi seçim ittifakı teklifi. Genel Kurul bu hafta, salı, Çarşamba ve perşembenin yanı sıra, pazartesi ve cuma günleri de mesai yapacak.

Teklif, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 6 milletvekilinin imzasını taşıyor.

Teklifle, daha önce başkanlık referandumunda YSK’nın kararıyla tartışma yaratan mühürsüz oylara ilişkin düzenleme yasalaşacak. Buna göre 2019 Kasım ayında yapılması öngörülen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılacak mühürsüz oylar geçerli sayılacak.

Teklifte tartışma yaratan bir diğer madde ise ittifak yapan partilerin toplam oyunun yüzde 10 seçim barajını geçmesi durumunda ittifak içindeki her bir partinin barajı geçmiş sayılması... Yani yüzde 1 alan ancak ittifak yapan partiler barajı geçmiş sayılacak. Seçimde yüzde 9 oy alan ancak ittifak içinde yer almayan partiler ise baraj altında kalacak. Bu madde tepkileri de beraberinde getiriyor. Nedeni ise siyasi partiler arasında eşitlik ilkesine aykırı olması.

Teklif, seçime katılma yeterliliğine sahip partilerin ittifak yapabilmesinin önünü açıyor. Buna göre, partilerin birbirlerini desteklemesini yasaklayan hükümler kaldırılıyor.

İttifak yapacak partiler, seçim sürecinin başlamasının ardından 7 gün içinde bir protokol metniyle Yüksek Seçim Kurulu'na bildirimde bulunacak.

Oy pusulasında siyasi partilerin ittifak protokolünde belirledikleri "İttifak unvanı" yazılacak. İttifakın unvanı belirlenmemiş ise oy pusulasında yalnızca "İttifak" ibaresi yer alacak.

Teklifte yerel seçimlere ilişkin de düzenlemeler yer alıyor. Buna göre, muhtar, belediye başkanı ve belediye meclisi üyesi seçilme yaşı 18'e düşürülüyor.

ulusal.com.tr

Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e kınama Gündem ADD’den özelleştirmelere tepki Gündem OHAL başvuruları ne zaman bitiyor? Gündem İstanbul'da dev operasyon: Kangal Pençesi Gündem