İptal gerekçesi açıklandı!

Anayasa Mahkemesi tartışmalı TİB yasasıyla ilgili iptal gerekçesini açıkladı. Gerekçede, hukukun dışlandığı yerde kamu düzeninin daha çok bozulacağı, hak ve özgürlüklerin ölçüsüz şekilde sınırlandırılmanın tehlikeli olduğuna vurgu yapıldı.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi, torba yasadaki iptal ettiği tartışmalı maddelerin gerekçeli kararını açıkladı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

En büyük tartışma TİB yasasında yaşanmıştı. Yasa, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na, Başbakan ve Ulaştırma Bakanı’nın talimatı ile internet sitelerine erişimi 24 saat engelleme yetkisi veriyordu.

Anayasa Mahkemesi TİB yasası da dahil olmak üzere iptal edilen 4 madde ve yürütmesi durdurlan 2 madde ile ilgili 81 sayfa tutan gerekçeleri yeni yılın ilk gününde açıkladı.

Mahkeme, idari yargının "yürütmeyi durdurma kararı" vermesinin engellendiğini, bunun da devletin temeli olan yargı organını işlevsiz hale getirdiği vurgulandı.

Anayasa Mahkemesi, "idareye yasalarla keyfi davranma hakkının verilmediğine, kamu düzeninin hukukun dışlandığı yerde daha çok bozulacağı"na dikkat çekti. Mahkeme kararlarının işlevsiz hale gelmesinin hak arama özgürlüğünü sınırlandırdığu da belirtilen gerekçeli karar da hak ve özgürlüklerin ölçüsüz şekilde sınırlandırılmasının tehlikesine de vurgu yapıldı.

Aydın Gergin

ulusalkanal.com.tr

Yeni dayak görüntüleri ortaya çıktı Gündem Sarıgül'ün yerine atama yapıldı! Gündem Araç sahiplerine kötü haber! Gündem Yeğen ortada yok Gündem