Meclis yetkileri kaldırılıyor

AKP, MHP ile uzlaştığı Başkanlık hedefleyen Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sundu. Gensoru ve güvenoyunun kaldırılmasını içeren teklifle, Meclis yetkisiz bırakılacak. Teklife göre, yürütmenin başı olacak Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu artacak ancak siyasi sorumsuzluğu devam edecek. Cumhurbaşkanı, kendisine birden fazla yardımcı atayabilecek.

Abone ol

Başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliği için resmi süreç başladı, AKP, MHP ile mutabık kaldığı teklifi Meclis Başkanlığı'na sundu.

Teklifin sunulmasının ardından AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ve MHP Afyonkarahisar milletvekili Mehmet Parsak kameralar karşısına geçti. İkili teklifin ayrıntılarına ilişkin açıklama yaptı.

21 maddeden oluşan değişikliğe göre, Gensoru, güvenoyu, Meclis soruşturması, Bakanlar Kurulu ve Başbakanlık makamı kaldırılıyor.

Meclis’in yetkilerini kaldıran teklife göre, Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişiği kesilmeyecek. Yürütmenin başı Cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı, Kanunların uygulanması için yönetmelik ve kararname çıkartabilecek, yardımcılarını ve bakanları atama hakkına sahip olacak. Cumhurbaşkanının bir veya daha fazla yardımcısı olabilecek.

Cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilecek ve bir kişi en fazla iki kez cumhurbaşkanı olabilecek.

Teklifte yer alan geçici maddelere göre, Cumhurbaşkanı ve milletvekilliği seçimi 3 Kasım 2019'da eş zamanlı yapılacak.

Cezai sorumluluğu olacak Cumhurbaşkanı, işlediği herhangi bir suçtan dolayı Meclis'in 3'te 2'siyle yani 400 milletvekilinin oyuyla Yüce Divan'a sevk edilebilecek. Cumhurbaşkanın siyasi sorumsuzluğu ise devam edecek.

Anayasa değişikliği teklifine göre, seçilme yaşı 18'e düşürülecek, yedek milletvekilliği uygulaması getirilecek.

ulusalkanal.com.tr

Alçak saldırı sonrası Çarşı'dan flaş karar! Gündem Caner Erkin, Tunç Uncu'yu son yolculuğuna böyle uğurladı Gündem İstanbul'daki terör saldırılarını TAK üstlendi Gündem Türkiye teröre karşı tek yürek Gündem