İstanbul'da Ebola şüphesi!

İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ebola virüsü şüphesiyle yatan Nijeryalı bir hastanın çıkış işlemlerinin ardından, hastanın kaldığı odada sağlık önlemi alınmadığı iddia edildi.

Abone ol

İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ebola virüsü şüphesiyle yatan Nijeryalı bir hastanın çıkış işlemlerinin ardından, hastanın kaldığı odada sağlık önlemi alınmadığı iddia edildi.

Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz günlerde İstanbul'a gelen Nijeryalı bir işadamı yüksek ateş ve kusma şikayetiyle İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Hasta, yapılan tetkiklerin ardından ebola virüsü şüphesiyle Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevkedildi. Burada yapılan testler sonucunda işadamında ebola virüsüne rastlanmadı.

'ODA STERİLİZE EDİLMEDİ'

Aydınlık'ın bir hastane çalışanından edindiği bilgiye göre, ebola şüphesiyle Haseki'ye sevkedilen hastanın çıkış işlemlerinin ardından Şişli Etfal Hastanesi'nde herhangi bir önlem alınmadı.

Hatta hastanenin acil servisinde tek kişilik bir odaya yerleştirilen hastanın ardından, virüs şüphesine rağmen oda strelize edilmedi. Bir hastane rutini olarak, sadece çarşafları değiştirildikten sonra aynı odada başka hastaların tedavilerine devam edildi.

Konuyla ilgili bilgi almak için ulaştığımız Şişli Etfal Hastanesi yöneticileri açıklama yapmaktan kaçındı. İstanbul Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nden edindiğimiz bilgiye göre, Nijeryalı hastanın Şişli Etfal Hastanesi'nde yapılan tahliller sonucu ebola virüsü şüphesiyle Haseki'ye sevkedildiği doğrulandı.

'BOŞALAN HER ODA DEZENFEKTE EDİLMELİ'

İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı. "İnfeksiyon hastalığı olan bir hasta odayı boşalttıktan sonra, oranın dezenfekte edilmesi lazım, ikinci bir kullanıma ancak o zaman geçilebilir" diyen Eraksoy konuşmasına şöyle devam etti; "Genel olarak bir hastanın odası boşaltıldığında o hastanın infeksiyonunun olup olmadığını kimse garanti edemeyeceğine göre boşalttıktan sonra o oda bir takım özel yer-yüzey dezenfektanı dediğimiz solüsyonlarla silinir ve yeniden kullanıma hazır hale getirilir. Bu bütün boşaltılan odalar için söz konusu olması gereken bir prosedürdür."

Odadan, başı ağrıyan birinin çıkmasıyla ebola hastasının çıkması arasında bir ayrım yapılmaksızın bu dezenfekte işleminin uygulanması gerektiğini vurgulayan Eraksoy, 'Sadece çarşafların değiştirilmesi yeterli midir?' sorusuna ise "Hiçbir hasta için böyle bir şey yetmez" yanıtını verdi.

EBOLA NASIL BULAŞIR?

İlk olarak bundan 38 yıl önce, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıkan virüs, uzun bir aranın ardından 2013'te tekrar tırmanışa geçti.

Belirtileri yüksek ateş, kusma, ishal, kanama olarak görülebilen öldürücü ebola virüsü, taşıyan kişilerin vücut sıvılarına (kan, idrar, ter, dışkı, tükürük) doğrudan veya bu sıvıların bulunduğu nesnelere temas halinde bulaşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre Ebola'dan bugüne kadar 2 bin 900 kişi hayatını kaybetti. Dünya çapında Ebola vakalarının sayısı ise 5 bin 843'e ulaştı. Geçen yıl başlayan son salgın şimdiye kadar görülen en ölümcül virüsü içeriyor. 'Zaire Ebola Virüsü ' adlı virüs, bugüne kadar enfekte ettiği insanların yüzde 90'ının hayatını kaybetmesine yol açtı. Virüs bir kişiyi yaklaşık 3-4 gün içinde öldürebiliyor.

Deniz Bilici

Aydınlık

Herkesin aradağı o adama ÖSYM'den yanıt geldi Sağlık Şiddetin temei nedeni sağlıkta dönüşümdür Sağlık İlaçta yeni dönemin özeti: paran yoksa ilaç da yok Sağlık 'O öğretmenleri not ediyoruz' Sağlık