Lavrov: Kesinlikle kabul edilemez

Türk ve Rus heyetlerin üçüncü tur görüşmeleri Türkiye'de yapılacak. Heyetler bir araya gelmeden önce, Rusya'dan peş peşe açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib'de teröristleri haklı çıkarmaya yönelik girişimlerle mücadele edeceklerini vurguladı. Gözler 5 Mart'taki dörtlü zirvedeyken, Kremlin'den yapılan açıklamada, potansiyel katılımcıların buluşmaya henüz onay vermediğini belirtildi. Ancak İran'la yapılacak bir görüşme üzerine çalışıldığı vurgulandı.

Abone ol

Saha da diplomasi de gergin. İdlib'de çatışmalar sürüyor. Diplomatik temaslarda ise kesin bir yol haritası henüz belilenemedi.

Türk ve Rus heyetler, üçüncü tur görüşmeler için Türkiye'de buluşacak. Buluşma öncesi Rusya'dan art arda açıklamalar geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde konuştu. Uluslararası topluma "aşırılık yanlılarının önü kesilmeli" diyerek çağrı yaptı.

İdlib'deki terör grupları ile atşekes olamayacağını vurgulayan Lavrov, " İdlib'deki duruma ilişkin görüşmelerde yaşandığı gibi, haydutlarla ateşkes anlaşması yapma olasılığına ilişkin çağrıları açıklamak zor. Bu tür eylemler, insan haklarını savunma amacını göstermez, aksine teröristlere ayrıcalık tanınması ve onların faaliyetlerinin desteklenmesi anlamına gelir." dedi.

Lavrov, Moskova'nın teröristleri haklı çıkarmak için yapılacak her türlü girişimle mücadele edileceğini söyledi. ABD'nin El Nusra ve HTŞ ile ilgili yaklaşımına dikkat çekti.

Lavrov, " İki örgüt de hem BM’nin hem de ABD’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. Ancak ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de dahil olmak üzere, Washingtonlu yetkililerden, Heyet Tahrir el Şam’ı artık o kadar da terör örgütü olarak görmedikleri ve onlarla belirli koşullarda diyalog kurulabileceğinin ileri sürüldüğü açıklamalar geliyor. Bu tarz ifadeleri ilk kez duymuyoruz ve bunları kesinlikle kabul edilemez görüyoruz." diye konuştu.

Kremlin ise Mart'ta yapılması planlanan dörtlü zirveye ilişkin açıklama yaptı. Çoklu formatta bir görüşme üzerinde henüz bir karar alınmadığını söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Henüz bir karar alınmadı, zira potansiyel tüm katılımcılar henüz onay vermedi” dedi.

Ancak Türkiye, Rusya ve İran arasında bir görüşme yapılabilir. Kremlin Sözcüsü, Fransa- Almanya- Türkiye'nin katılacağı formatta bir görüşmenin henüz söz konusu olmadığını ama İran’ın katılımıyla bir görüşme olasılığı üzerinde de çalışıldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşebileceklerini söylemişti. Peskov, Putin ve Erdoğan arasında ikili bir görüşme üzerine konuşulmadığını söyledi.

ulusal.com.tr

Ruhani: Korkunun yayılması düşmanın bir komplosudur Dünya Suudi Arabistan'da bazı bakanlıklarda değişiklik yapıldı Dünya Senegal, toz ve kum bulutu altında Dünya İran'da 4,3 büyüklüğünde deprem Dünya