Canlı bomba saldırısının 5 hedefi

Ankara'daki bombalı saldırının esas amacı neydi? Patlama stratejik olarak hangi güçlerin işine yaradı? Nasıl bir toplum algısı yaratılmak isteniyor? Aydınlık Gazetesi bu sorulara yanıt veren bir haber analize imza attı.

Abone ol

Tren Garı saldırısının ardından şimdi bir çok soru yanıtını bekliyor. Saldırıyla kim neyi hedefledi? Türkiye'ye nasıl bir mesaj verildi?

97 vatandaşımızın ölümüne sebep olan saldırının görünmeyen hedeflerini Aydınlık Gazetesi yazdı.

Haberde, yapılan saldırıyla elde edilmek istenen sonuçlar 5 başlıkta özetlendi. Buna göre ilk hedef bölünme cephesini güçlendirmek. Bombaları patlatanlar "IŞİD'e karşı işbirliği altında PKK-PYD'ye desteğin artmasını istedi. HDP cephesinden anında gelen çağrı Meclis'te açılım gündemiyle toplantı yapmak oldu.

Suruç saldırısının ardından yükseltilen propaganda bu saldırıda da hızla servis edildi. PKK için sürekli "IŞİD terörüyle mücadele ediyor" algısını yaratmak isteyenler için mağdur tarafta PKK'yı göstermek kolaylaştı.

Üçüncü ana hedef ise "bu terörden kurtulmak için AKP-CHP koalisyonu gerekli" fikrini güçlendirmek. Bununla birlikte söz konusu koalisyona ilk olarak da açılımı sürdürme görevini vermek.

Saldırıdaki bir başka hedef de Türkiye'yi ABD koalisyonunun tam güdümüne sokmak olarak saptandı. Aydınlık'a göre bunu hayata geçirmek Türkiye'nin Kürt Koridorunu bozma iradesini zayıflatmaktan geçiyor. Canlı bombalar buna hizmet ediyor.

Böyle bir saldırının iç savaş kışkırtcığına yarayacak olması diğer bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. PKK'nın son dönemde yurt içindeki eylemlerini artırması ve sivil unsurlarını silahlandırarak sokakları kışkırtması da bu bağlamda değelendiriliyor.

ulusalkanal.com.tr

8 Ekim'den beri sadece yüzde 4,24'ü oy kullandı Gündem 1 Kasım seçimi öncesi patronlar kulübü harekete geçti. Gündem Seçimler öncesi gurbetçilere sarı Mercedes kıyağı Gündem İstanbul Emniyeti'nde deprem Gündem