Dolar 7,25 ile tarihi zirveyi yeniledi

Londra merkezli finansal kuruluşların Türk lirasına saldırıları sürüyor. Dolar, hafta başından bu yana yükselişte. Kur, sabah saatlerinde 7,25'e ulaşarak tarihi zirvesini yeniledi. Çok geçmeden yükümlülüklerini yerine getirmeyen 3 yabancı bankaya işlem yasağı getirildi.

Abone ol

Londra merkezli manipülatif ataklar devam ediyor. Bu durum karşısında TL değer kaybediyor. Saldırılara karşı Türkiye soruşturmasını titizlikle yürütüyor.

Yükseliş eğilimini sürdüren dolar, sabah saatlerinde tüm zamanların rekorunu yeniledi. Kur, 7,25 seviyesine dayandı.

Dolar, haftaya 7 liranın hemen üzerinde başlamıştı. Daha sonra Merkez Bankası’nın swap düzenlemesinin ardından yukarı yönlü hareketini güçlendirdi. Dolar/TL kuru bu sabah ise rekor kırdı. 7,25 seviyenin test edilmesinin ardından kur, 7,23 seviyelerine çekildi. Bu arada Avro da 7,83’e kadar çıktı.

Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre bu durum manipülasyonlar nedeniyle yaşandı. Türk lirasının değer kaybetmesine oynayan Londra merkezli bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan TL ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz aldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu çok geçmeden harekete geçti. “Finansal piyasalarda manipülasyon ve yanıltıcı işlemler” yönetmeliği hazırlandı. Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu işlemler tespit edildi. Hukuki süreç başlatıldı. Yurt dışındaki bankalara kısıtlamalar peş peşe geldi.

Günün ilerleyen saatlerinde yükümlülüklerini yerine getiremeyen 3 bankaya swap yasağı getirildi. BDDK, yurt dışında kurulu Fransız BNP Paribas, ABD’li Citibank ve İsviçre merkezli UBS bankalarına TL yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için bir bacağı TL olan döviz işlemini yasakladı.

Öte yandan Dolar gün içinde 7 lira 10 kuruşa kadar geriledi. Daha sonra 7,16 seviyesine sabitlendi.

ulusal.com.tr

Ekonomist Bülend Kırmacı: Türk lirasının değerini koruyarak ve arttırarak bu dalgayı aşabiliriz Ekonomi Bakan Varank: Müsaade etmeyeceğiz Ekonomi Motorinde indirim Ekonomi BDDK'dan o bankalara işlem yasağı Ekonomi