Tüm servisler kaldırılacak!

62'nci Hükümetin 9 maddelik ekonomi reform programından vatandaşlar için sürpriz kararlar çıktı. Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı kapsamında bütün servisler kaldırılacak, halk toplu taşıma araçlarına yönlendirilecek. Dikkat çeken bir diğer detay ise kent merkezlerine otomobil girişlerinin sınırlandırılacak olması. Düzenleme hayata geçerse Taksim ve Kızılay gibi merkezlere giriş paralı olacak.

Abone ol

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı 9 maddelik ekonomi reform programının ayrıntıları belli oldu. O ayrıntılar milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor.

Öne çıkan ilk madde servislerle ilgili. Metro, tren gibi raylı sistem hattında bulunan eğitim kurumları ile işyerlerinin servisleri kaldırılacak, halk ücretsiz veya indirimli kart verilerek, toplu taşıma araçlarına yönlendirilecek.

Aslında bu değişiklik İstanbul için hazırlanan 2023 Ulaşım Master Planında zaten vardı ama yinede servisçilerin tepkisini çekti. Sadece İstanbul'da, yaklaşık 55 bin servis aracı bulunuyor.

Dikkat çeken bir diğer detay kent merkezleriyle ilgili Büyükşehirlerde kent merkezi girişlerine kısa adı AUS olan, Akıllı Ulaşım Sistemleri konulacak. Bu sistemlerle araçların kent merkezlerine girişleri ücretlendirilecek. Yani Taksim, Kızılay gibi merkezlere giriş paralı olacak.

Esnaf memnun olmasa da yeni raylı sistem projeleri tasarlanırken otoparklar zorunlu hale gelecek. Bu otoparklar toplu taşıma sistemleri ile bütünleştirilecek. Böylece 'Park Et-Devam Et' uygulaması yaygınlaştırılacak.

Kentlerde akıllı sinyalizasyon sistemleri de yaygınlaştırılacak. Kaza ve acil durum yönetim sistemi, dinamik trafik sinyalizasyon sistemi, yeşil dalga sistemi, yol sensorları, trafik yoğunluk haritası gibi uygulamalar yaygınlaştırılacak. Tüm bunlar yakıt sarfiyatını azaltmak ve enerji verimliliği için yapılacak.

Düzenlemede vergi indirimi de var. Şartı ise yine düşük tüketim ve verimlilik. Çevreyi kirletmeyen, az yakıt tüketen arabalardan az vergi alınacak, alternatif yakıtlı araç kullanımı artırılacak. Vergi indirimi ev eşyalarını da yansıyacak. Elektriği az tüketen beyaz eşyaların vergisi de düşük olacak.

ulusalkanal.com.tr

Erdoğan'dan uçak savunması! Gündem Acıyı şiirle kaleme döktü Gündem Davutoğlu'na yanıt: Biz oradaydık, peki siz neredeydiniz? Gündem "Sürecin İmralı'yla şurayla burayla alakası yok" Gündem