"Biz de Rus uçaklarını vuralım"

Rus savaş uçağının düşürülmesi Avrupa'dan Uzak Doğu'ya kadar tüm gözleri Suriye sınırına çevirdi. Suriye, Türkiye'nin egemenlik haklarını ihlal ettiğini açıkladı. İran Rusya'ya endişelerini iletti. Fransa, Almanya ve Çin iki ülkeye diyalog çağrısı yaptı. Ukrayna'dan ise "Biz de Rus uçaklarını vuralım" çağrısı geldi.

Abone ol

Türk F-16'larının Rus savaş uçağını vurması, gözlerin Suriye sınırına çevrilmesine neden oldu.

Dünya'nın dört bir yanından olayla ilgili açıklamalar geldi.

Konunun doğrudan muhatabı olan Suriye adına açıklamayı Dışişleri Bakanı Velid Muallim yaptı. Muallim, Türkiye'nin Suriye'nin egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi. "Bu, tam anlamıyla bir savaş suçudur" ifadelerini kullanan Muallim, "uçağın düşürülmesi Erdoğan’ın teröristleri desteklediğini tüm dünyaya kanıtladı" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'u telefonla aradı. Zarif Lavrov'a, uçağın düşürülmesinin Suriye krizinin derinleşmesine ve terörist gruplara yanlış mesaj verilmesine neden olacağını belirtti.

Almanya ise Rusya ve Türkiye'ye diyalog çağrısında bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "İki başkentin doğrudan birbirleriyle diyalog kurmalı. Reaksiyon ve karşı reaksiyonlara ilişkin hem Ankara hem de Moskova'nın sorumluluklarını bileceklerini ümit ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fransız mevkidaşı Hollande ile telefonda görüştü. Hollande görüşmede, "Türkiye'nin ulusal güvenliğini savunma hakkını" desteklediklerini ifade etti. İki lider bölgede gerilimi tırmandırmamak gerektiğine vurgu yaptı.

Bir diğer açıklama ise Çin'den geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Çin tarafının ‘olayı son derece yakından takip ettiğini’ söyledi. Hong "Tüm tarafların diyalog ve istişareyi güçlendirmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias da Rus mevkidaşı ile temas kurdu. Yapılan açıklamada, Atina'nın olayın Rusya’ya karşı dostane olmadığı yönünde görüş bildirdiği ifade edildi.

Ukrayna'dan ise ilginç bir çıkış geldi. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Kurulu Başkanı Oleksandır Turçinov, Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin de, Ukrayna hava sahasını ihlal eden Rus uçaklarını vurmasını önerdi.

ulusalkanal.com.tr

Sağ kurtulan pilot konuştu: Türkiye'den hiçbir uyarı almadık Dünya IŞiD'den Fransa'ya yeni tehdit Dünya Suriyeli stratejistten Ulusal Kanal’a önemli açıklamalar Dünya Rusya'da Türk Büyükelçiliği'ne saldırı Dünya