Bölgede çözüm hâlâ Astana’da

ABD’nin tüm uğraşlarına rağmen, Suriye krizinde bölge ülkeleri öne çıkıyor. Kışkırtma planlarının boşa çıktığı Suriye için Türkiye ve Rusya heyetleri yan yana gelerek yol haritasını çizecek.

Abone ol

ABD’nin Türkiye, Rusya ve İran arasında kriz çıkarma planı suya düştü. Moskova ve Ankara’dan yapılan açıklamalar “Astana Süreci”nin devam edeceğini gösterdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bugün Rusya’dan bir heyetin Türkiye’de olacağını belirtirken, Cumhurbaşkanlığından Mart ayında Astana Zirvesi’nin yapılabileceği duyuruldu.

Suriye’de Rus subayların öldürülmesi, İdlib’de 7 Türk askerinin ve bir sivilin şehit edilmesi sonrasında Türkiye, Rusya ve Şam arasında gerilim yaşandı. ABD bu gerilimi fırsata çevirmeye çalıştı. Fırat’ın doğusunda PKK/PYD’ye on binlerce TIR silah, yüz milyonlarca dolar veren, PKK/PYD’yi Türk askerlerinin üzerine süren, Mehmetçiğimizi şehit ettiren ABD İdlib’de şehit olan askerlerimiz için taziyede bile bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo “NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız. İdlib konusunda Türkiye’nin tutumunu destekliyoruz” açıklaması yaptı.

YENİ KARANLIKLAR PRENSİ

“Yeni Karanlıklar Prensi” olarak anılan ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de hemen Türkiye’ye destek açıklaması yaparken İdlib’deki terör ittifakı HTŞ’yi aklama ve Türkiye ile birleştirme çabasına girdi. HTŞ için, “İdlib’de ABD ve BM’nin terör örgütü olarak kabul ettiği gruplar var. Bazıları doğrudan El Kaide’nin uzantıları. Terör örgütü olarak kabul ediliyorlar. Ama şu anda Esad rejimiyle mücadeleye odaklılar. Kendilerini terörist değil, vatansever ‘muhalif savaşçılar’ olarak tanımlıyorlar. Bir süredir uluslararası bir tehdit oluşturduklarını görmedik. İdlib dışında bir yerde tehdit oluşturmuş da değiller” ifadesini kullandı.

HEVESLERİ KISA SÜRDÜ

ABD düşünce kuruluşları da bir süredir “Rusya ve Türkiye İdlib’de karşı karşıya gelecek” analizleri yaparken ABD yönetimine bu fırsatı iyi değerlendirme uyarısı yapıyorlardı. ABD yöneticileri bölgede gerilimin yükselmesi ile birlikte heyecanlanmışlardı. Ancak hevesleri kısa sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’le telefon görüşmesi ve sonrasında kurulan temaslar sonrası taraflar arasındaki gerginlik yerini sakinliğe bıraktı. Ankara ve Moskova’dan yapılan açıklamalarda “Astana Süreci” vurgusu öne çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Suriye’de yaşanan krizin ele alınacağı bir toplantıya işaret ederek, “Belki mart ayı içerisinde bir Astana Süreci toplantısı yapılabilir. Bunun çalışması sürüyor” bilgisini verdi.

Aydınlık.com.tr

Depremin yüzey kırığının izi, Karakaya Baraj Gölü'nde görüldü Gündem Van'da çığ düştü! Valilikten ilk açıklama Gündem MSB'den İdlib açıklaması Gündem Barış Pınarı Harekatı bölgesinden acı haber! 1 asker şehit oldu Gündem