Ricciardone'den 'stresli' açıklama

Türkiye ile ABD ilişkileri gergin bir dönemden geçiyor. Bu kritik değerlendirme ABD'nin eski Ankara büyükelçisi Ricciardone'den geldi. AKP hükümetinin Türkiye'den yabancı asker geçişini IŞİD'in ortaya çıkmasından önce kabul ettiğini söyleyen Ricciardone, iki ülke ilişkilerini "Yurtta stres cihanda stres" sözüyle yorumladı.

Abone ol

Atatürk'ün anısına Washington'daki Türk Büyükelçiliği'nde yapılan etkinlikte konuşan ABD'nin eski Ankara büyükelçisi Ricciardone çarpıcı açıklamalar yaptı. Konuşmanın ana ekseni Türkiye ABD ilişkileriydi.

ilişkilerin son yıllarda bir türbülans olduğunu belirten Ricciardone, yaşananları Atatürk'ün "Yurtta sulh cihanda sulh" sözünü örnek verip "Yurtta stres cihanda stres" sözüyle değerlendirdi. Bölgede bir kriz yaşandığını belirten Ricciardone çarpıcı mesajlar verdi.

"Bazı farklılıklarımız var. Sistemde epey bir gürültü var. Ama şu anda yaşanan kriz, spesifik olarak Suriye'yi kast ediyorum, bizi ayrı düşüren bir noktada olabilir. Ki kamuoyu açıklamaları karşılıklı öfkeye de sürüklüyor."

İstişarelerin devam ettiğini, Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye'ye yapacağı ziyaretin önemli olduğunu belirten Eski Büyükelçi, Türkiye'nin Arap Baharının başlangıcında Esad karşıtlarını bir araya getirmede liderlik üstlendiğini hatırlattı.

Askeri ilişkilerin yavaşladığını da kaydeden Ricciardone, yabancı asker geçişinin IŞİD'den önce konuşulduğunu söyledi.

Panelde konuşan bir diğer eski büyükelçi Pearson'da, şimdiki Büyükelçi John Bass'ın 'Türkiye'de yaşananların otoriterliğe doğru bir kayma olduğu' sözlerini hatırlattı.

Korku "Tüneli" sardı! Çalışmalar durduruldu Gündem İsteyince oluyormuş Gündem Balyoz hakimlerine HSYK'dan kötü haber Gündem AB'den Kıbrıs kararı Gündem