Teröristlerin tuzakladığı 5 bin patlayıcı imha edildi

Abone ol

PKK'lı teröristlerin Şırnak, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Sur'da tuzakladığı, toplam ağırlığı 140 tonu bulan 5 bini aşkın el yapımı patlayıcı, uzman ekiplerce kontrollü şekilde etkisiz hale getirildi.

Kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK mensuplarının yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanan çukur ve barikatların bertaraf edilmesi, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla güvenlik güçlerince Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Cizre, Silopi ve İdil ile Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca yürütülen müşterek operasyonlar tamamlandı. Şırnak merkezi ile Mardin'in Nusaybin ilçesinde ise operasyonlar sürüyor.

Halkın zararını en aza indirmek için operasyonları titizlikle yürüten güvenlik güçleri, bu mücadelesini hem teröristlere hem de terör örgütü mensuplarınca şehirlere yerleştirilen patlayıcılara karşı veriyor.

Teröristlerden arındırılan cadde, sokak, ev, kamu binaları, okul ve camilerde arama tarama faaliyeti yürüten uzman ekipler, el yapımı patlayıcıları da tek tek etkisiz hale getiriyor.

Şırnak, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Sur'da bugüne kadar teröristlerce tuzaklanan, ağırlıkları 10 ile 500 kilogram arasında değişen 5 bin 79 patlayıcı bulundu.

Teröristlerin cadde ve sokaklar başta olmak üzere kamu binaları, cami, okul ve evlere tuzakladığı, etkisini artırmak için de bilye, çivi, çelik tencere, çaydanlık gibi metal parçalarla güçlendirdiği toplam 140 ton ağırlığındaki bu patlayıcıların her biri, uzman ekiplerce kontrollü şekilde imha edildi.

Karışık düzenekle tuzaklanıyor

İncelemelerde karışık düzeneklerle tuzaklanan patlayıcıları uzaktan kontrol etmek için yüzlerce metre uzunluğunda kablo kullanan teröristlerin, bu kabloların üzerini kaldırım taşı ve toprak gibi malzemelerle kapatarak kamufle ettiği belirlendi.

Özellikle operasyona katılan güvenlik güçlerinin geçiş güzergahındaki cadde ve sokaklara yerleştirilen patlayıcılar, uzman ekiplerce öncelikli olarak imha edilirken, binalara tuzaklananlar ise bulunduktan sonra tek tek etkisiz hale getiriliyor.

Patlayıcıları genellikle kapı ve pencerelerin giriş bölümü ile gardırop, yatak altı, mutfak tezgahı, beşik ve sobaların içine yerleştiren teröristler, bir evin pek çok bölümüne aynı anda çok sayıda bomba yerleştirdiği gibi cami, okul ve kamu binalarını da özellikle hedef alıyor.

Güvenlik kaynakları, teröristlerin özellikle güvenlik güçlerinin arama yapacağı evlerin kolon ve sütunlarına yerleştirdikleri ve tüplerle güçlendirdikleri patlayıcıları infilak ettirerek, binaların çökmesini hedeflediğini belirterek, zaman zaman da cep telefonuyla kontrol edilebilen elektronik düzenekli patlayıcılar kullandıklarını kaydetti.

Teröristlerin, operasyonun hızını yavaşlatmak ve hazırladıkları hain tuzaklarla güvenlik güçlerine en fazla zayiatı vermek için böyle bir yol seçtiğini aktaran güvenlik kaynakları, bu tür patlayıcıların bomba imha uzmanları tarafından yapılan detaylı kontrollerde ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Uzmanların görüşü

Patlayıcı Mühendisliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Okan Üniversitesi Patlayıcı Madde Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Koordinatörü Prof. Dr. Ali Kahriman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortalama 100 kilogramlık bir patlayıcının 10 katlı binayı çökertebilecek güçte olduğunu söyledi.

Kahriman, "140 ton patlayıcı, bir kilometrekarelik yerleşim birimini tahrip edecek büyüklüktür. Keza, 1-1,5 milyon metreküplük hafriyat açabilecek, yine 5-10 katlı yaklaşık bin 500 binayı bir anda yıkabilecek büyüklüğü ifade etmektedir." dedi.

Güvenlik uzmanı Mete Yarar da terör örgütü PKK tarafından yerleşim birimlerindeki sokak, cadde ve binalar başta olmak üzere çok sayıda yere tuzaklanan el yapımı patlayıcıların vahim boyutta olduğunu söyledi.

Bomba uzmanı ekiplerce imha edilen patlayıcıların yanı sıra operasyonlar sırasında teröristlerce infilak ettirilen ya da güvenlik güçlerce açılan ateşle patlayan bombaların da bulunduğunu kaydeden Yarar, örgütün patlayıcı yapımında binlerce tüp kullandığını belirtti.

Terörle mücadelede en önemli sıkıntının tuzaklanmış patlayıcılar olduğunu vurgulayan Yarar, şöyle konuştu:

"Evlere tuzaklanan çok sayıda bomba tuzağı var. Bunların tamamını tespit etmek çok zor. Şırnak'ın İdil ilçesinde tamamlanan operasyonun ardından sokak ve evlerde yapılan arama tarama faaliyetlerine rağmen dönüş yapan ailelere mensup 2 çocuk, tuzaklanan patlayıcı nedeniyle yaşamını yitirdi. Operasyonun tamamlandığı ilçelerdeki evlerine dönüş yapmamış aileler var. Şırnak ve Nusaybin'deki operasyon, tuzaklanan bombalar nedeniyle uzun sürecektir."

Bu patlayıcıların yerleşim yerlerinde yıkıcı etkiye yol açacak boyutta olduğuna dikkati çeken Yarar, "Patlayıcılar imha edilmeseydi vatandaş, evine dönemezdi çünkü her yere el yapımı patlayıcı tuzaklanmış." görüşünü paylaştı.

Yarar, teröristlerce son dönemlerde karakollara yönelik saldırılarda bir ton civarında patlayıcılar kullanıldığına dikkati çekerek, bir süre önce Mardin'in Derik ilçesinde Üçyol Jandarma Karakol Komutanlığına yapılan saldırıda infilak ettirilen bombanın sesinin kent merkezi ile Kızıltepe ve Nusaybin'den de duyulduğunu anlattı.

Güvenlik uzmanı Mete Yarar, teröristlerin Nusaybin'de tuzakladığı patlayıcı miktarının 100 ton civarında olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Demirhan’ın babası: Boğulma olduğunu zannetmiyorum Gündem Demirhan’ın babası: Boğulma olduğunu zannetmiyorum Gündem Ümit Özdağ: Yüksek profilli genel başkan arayışı içerisindeyiz Gündem Ümit Özdağ: Yüksek profilli genel başkan arayışı içerisindeyiz Gündem