GAMA rotasını Güney Amerika'ya çevirdi

"Güney Doğu Asya ve Sahra Altı Afrika ülkelerinin ardından bu yıl Güney Amerika pazarına girmeyi hedefliyoruz"

Abone ol

GAMA Güç Sistemleri Genel Müdürü Özgür Umut Eroğlu, son yıllarda mevcut pazarlarını çeşitlendirme kararı aldıklarını ve uluslararası projelerine hız kesmeden devam edeceklerini belirterek, "Güney Doğu Asya ve Sahra Altı Afrika ülkelerinin ardından bu yıl Güney Amerika pazarına girmeyi hedefliyoruz." dedi.

Eroğlu, şirketin son yıllardaki çalışmalarını ve geleceğe ilişkin planlarını AA muhabirine anlattı.

Gama'nın, 1970'lerden bu yana ulusal ve uluslararası enerji piyasalarında 30 bin megavatlık santral inşaatı yapıp, teslim ettiğini anlatan Eroğlu, şu anda Cezayir, Suudi Arabistan, Bahreyn, Rusya, Irak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve Türkiye'de 9 bin megavat kapasiteli 8 santralin yapımına devam ettiklerini belirtti.

Eroğlu, Gama'nın güvenilirlik ve portföyündeki iş sayısı bakımından uluslararası piyasalarda önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek, hedeflerinin bu projeleri zamanında bitirmek ve yeni coğrafyalarda santral yapımını sürdürmek olduğunu ifade etti.

Gerçekleştirdikleri projelerle Türkiye ve yatırım yaptıkları ülkeye ekonomik katkı sağladıklarına işaret eden Eroğlu, yüklenici şirketlerle beraber toplam 9 bin 200 kişiye istihdam sağladıklarını ve yönettikleri projelerin toplam yatırım miktarının 3 milyar doları bulduğunu söyledi.

Afrika'ya özel ilgi

Eroğlu, 2016'nın şirketleri açısından başarılı geçtiğini belirterek, "Geçen yıl Bahreyn'de aldığımız bin 800 megavatlık projeyle Orta Doğu pazarındaki ilk ve tek H sınıfı gaz türbini kullanan güç santralini inşa etmeye başladık. Türkiye pazarında da bin 200 megavat kurulu güç kapasitesiyle en büyük H sınıf gaz türbinli güç santralini inşa ediyoruz. Hatta bildiğimiz kadarıyla, uluslararası piyasada dünyanın önde gelen iki farklı türbin üretim firmasının H sınıfı gaz türbinlerini kullanarak anahtar teslimi santral yapan tek firmasıyız." dedi.

Dünyanın farklı yerlerinde mühendislik, tedarik ve inşaat sözleşmesini kapsayan anahtar teslimi enerji santrali yaptıklarını anlatan Eroğlu, "Küresel anlamda petrol fiyatlarının düşüşü ve Ortadoğu'da yaşanan iç karışıklıklardan dolayı pazarımızı genişletme kararı alarak, Güney Doğu Asya'da Endonezya, Malezya, Bangladeş, Filipinler ve Vietnam gibi ülkelerde teklif verdiğimiz, takip ettiğimiz toplam 7-8 bin megavatlık enerji santrali projeleri var. Bu sene itibarıyla başladığımız Güney Amerika da yaklaşık 6 bin megavatlık iş hacminin bulunduğu Arjantin ve Meksika pazarlarında görüşmelerimiz devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Eroğlu, istisnai durumlar dışında genelde kurulu güç kapasitesi 400 megavatın üzerindeki projelerin ihalelerine girdiklerini ancak Afrika özelinde 200, 300 megavatlık projelere de girebileceklerini kaydetti.

Sahra Altı Afrikası'nda elektriğin hane halkına ulaşımında hala zorluklar yaşandığını anımsatan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bölgede seçici olmak lazım, büyük ülkeler var ama elektriği ürettiğinizde tüketecek iletim ve dağıtım sistemleri yok. Devletlerin ve idarecilerin şirketlerle anlaşması için gelişmiş mevzuatlara ihtiyacı var ve her şey biraz zaman istiyor. ABD ve Avrupa başta olmak üzere bütün dünya yatırım için dikkatini Afrika'ya yöneltti. Biz de Afrika' da Fildişi Cumhuriyeti, Gana, Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Mozambik'e yöneldik. Bunlara ek olarak Güney Doğu Asya ve Sahra Altı Afrika ülkelerinin ardından bu yıl Güney Amerika'ya girmeyi hedefliyoruz. Güney Doğu Asya, Afrika ve Güney Amerika'daki projeler için verilmiş tekliflerimiz var. Uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ardından İran'a da yöneliyoruz. İran, bizim için en önemli pazarlardan biri, orada anahtar teslimi projeler ile ilgileniyoruz. Tüm bu bölgelerde yapacağımız projeler birbirini tamamlayacak."

"Müteahhitler tek sektöre odaklanmalı"

Eroğlu, Türk müteahhitlik sektörünün 1970'lerden bu güne uluslararası piyasada 113 ülkede iş yaptığını belirterek, "Bu sektör toplamda 9 bin proje bitirerek ülkeye 335 milyar dolar döviz girdisi sağladı. Bunun yaklaşık 280 milyar dolarlık kısmı 2002'den bu yana AK Parti iktidarıyla birlikte gelmiştir." ifadesini kullandı.

Türk müteahhitlerin rakiplerinden daha cesur, yaratıcı, esnek ve kaliteli olduğunu anlatan Eroğlu, Türkiye'nin sahip olduğu genç ve yetenekli iş gücünün Türk müteahhitlerinin en büyük avantajı olduğunu söyledi.

Eroğlu, yapılan hesaplamalara göre dünya müteahhitlik sektöründe 2030'a kadar iş hacminin 18 trilyon dolara ulaşacağını ifade ederek, "Türk müteahhitlerin projelerden daha büyük pay almak için tek sektöre odaklanıp, o sektörde anahtar teslim projeler yapmaları gerekiyor." diye konuştu.

Kuzey ve güney illeri istihdamda fark yarattı Ekonomi Türk tüketicisi kozmetikte “doğal“a yöneldi Ekonomi BES'le maaşlardan ne kadar para kesileceği belli oldu Ekonomi Altın fiyatları yeni haftada ne kadar? (Gram, çeyrek) Ekonomi