Yerel yönetimlerde reform tartışması

Seçimlerin ertesi günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği "Büyükşehir belediye başkanı ilçeleri belirlesin" önerisinin tartışması sürüyor. Hukukçuların ardından önerinin federasyon riski taşıdığına ilişkin bir açıklama da eski Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu'ndan geldi. MHP ise federasyon eleştirilerine yanıt verdi

Abone ol

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin yeni sistem önerisine yönelik eleştiriler sürüyor...

Belediye başkanı ile il genel meclisindeki çoğunluk farklı partilerden olunca Bahçeli, ortaya çıkan ikililiğin giderilmesi için yerel yönetimde reform önerisini yaptı.

Bahçeli'nin bu önerisi ise tepkileri de beraberinde getirdi. Uzmanlar, önerinin federasyon sistemine yol açabileceği endişesini paylaşmıştı. Benzer bir değerlendirme de eski Hacıbektaş Belediye Başkanı emekli Tümgeneral Ali Rıza Selmanpakoğlu'ndan geldi.

Selmanpakoğlu'nun hatırlattığı 10 Aralık 2005'te hazırlanan taslak Anayasa'da başlangıç ilkelerinde hiç bir şahıs, kurum ve değerlerin öne çıkartılmaması isteniyordu. Aynı zamanda yerel yönetimlerin hizmetini güçlendirmek adı altında bölgesel yönetim ve federasyon öneriliyordu.

Bahçeli'nin önerisine gelen özerklik eleştirilerine MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı yanıt verdi. Önerinin üniter devlet yapısına aykırı olmadığını iddia eden Kalaycı, MHP'nin ülkeyi bölecek önerileri olamayacağını belirtti. Kalaycı, federasyon endişe ve tehlikesine karşı önleyici, frenleyici mekanizmaların mevzuata koyulabileceğini söyledi.

CHP'den flaş Bursa hamlesi Gündem İstanbul'da 15 ilçede geçersiz oyların sayımı devam ediyor Gündem Amerika'nın S400 dayataması Gündem AKP, Kırıkkale Keskin için YSK'ya başvurdu Gündem