Merkez Bankası'ndan flaş karar

TCMB: 19 Mart'ta toplanması planlanan Para Politikası Kurulu, koronavirüsün olası etkilerini değerlendirmek için bugün toplanmıştır. Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 100 baz puan düşürerek yüzde 10,75'ten yüzde 9,75'e çekti.

Abone ol

19 Mart’ta toplanması gereken Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, koronavirüsün olası ekonomik ve finansal etkilerini değerlendirmek üzere toplandı. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10,75’ten yüzde 9,75’e indirildi.

Merkez Bankası’nın bankalara ihtiyaç duydukları tüm likiditeyi sağlayacağı duyuruldu. Merkez, sadece zorunlu karşılıklarda da yaptığı indirimle reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankalara yaklaşık 5,1 milyar dolar karşılığı döviz ve altın cinsi likidite verilmesini öngörüyor.

Toplantı sonrası iki ayrı açıklama yapıldı. İlki faiz indirimine ilişkin oldu. Salgının etkilerinin takip edildiği buna ilişkin de bir önlem paketi oluşturulduğu bildirildi. İkinci açıklama ise önlem paketine ilişkindi. Koronavirüsün Türkiye ekonomisi üzerindeki olası olumsuz etkilerine işaret edildi. Etkinin sınırlandırılması için tedbirler sıralandı. Buna göre, bankaların Türk lirası ve yabancı para likidite yönetiminde esneklik sağlanacak. Nakit akışı desteklenecek.

Uzmanlar ise uyarıyor. Ekonomist Hakan Topkurulu, merkezin kararını değerlendirdi, “Artık eski kurallar geçerli değil” dedi.

Topkurulu, kamucu yönetimin önemine dikkat çekti.

Ancak, gelecek ekonomik kriz korona virüs tehdidini aratmayacak, hatta daha yıkıcı olacak.

ulusal.com.tr

Dörtlü Suriye Zirvesi sona erdi Gündem Sağlık Bakanı Koca: Virüsle temas ihtimallerini sıfırlamak zorundayız Gündem İletişim Başkanı Altun, ''OHAL ve sokağa çıkma yasağı'' iddialarını yalanladı Gündem İletişim Başkanlığı koronavirüsle ilgili terimlere açıklık getirdi Gündem