Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

Ankara ile Washington'un “PYD”, Eğit Donat, "Güvenlikli bölge" ve "İncirlik" gibi konulardaki anlaşmazlığı zıtlaşma boyutuna ulaştı. Önce “Türkiye ile Amerika'nın PYD konusunda anlaştığı yönündeki haberler Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner tarafından yalanlandı. Hemen ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “Güvenlikli bölgelere PYD'nin girmesini istemeyiz. Tavrımız net” yanıtını verdi. İkinci yalanlamayı yine ABD'nin İncirlik’le ilgili açıklaması için yaptı Çavuşoğlu. “IŞİD’e karşı savaş uçaklarıyla operasyon olmadı” dedi. ABD eğit donatı bitirip doğrudan PYD ile yürümek isterken Türkiye eğit-donatın 2. programına başladı.

Abone ol

PYD'ye yaklaşım konusunda Ankara ile Washington'un zıt konumlarda olduğu karşılıklı açıklamalarla netleşti.

“Bugün basında yer alan haberlerde IŞİD’den arındırılmış bölgeye YPG veya PYD güçlerinin girişine izin verilmeyeceği iddia ediliyor. Bunu doğruluyor musunuz?

-"Hayır! Doğrulamıyorum"

Aslında “PYD anlaşmazlığı” Türkiye ile Amerika arasında gerilime sebep olan konulardan yalnızca biri.

İki ülke arasında fiyaskoyla sonuçlanan eğit donat projesi anlaşmazlığı daha da derinleştirdi. Mevcut durumdan memnun olmayan Amerika, eğit donat birliklerinin yerine kara gücü olarak PYD’yi hazırladığını ilan etti. Türkiye ise Eğit donat programının kendisine yakın gruplarla sürmesi konusunda ısrarcı. Bu konuda 2. eğitim programı da dün itibarıyla başladı.

Amerika ile Türkiye arasındaki bir diğer anlaşmazlık maddesi de İncirlik Üssü ile ilgili... ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Elisa Smith dün İncirlik Hava Üssü'nden ilk insanlı uçuşların başladığını ve IŞİD hedeflerinin vurulduğunu açıkladı.

Smith’e yanıt gecikmedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ”Operasyon olmadı” diyerek Amerika'yı yalanladı.

Ve güvenli bölge... Amerika Cerablus ve Mare'de oluşturulacak güvenli bölge konusunda farklı yönelimler içinde. Amerika güvenli sağlanacak alana PYD'nin girememesinden rahatsız. Türkiye ise Kürt koridorunun kesilmesi için güvenli bölgeyi elzem buluyor. Türkiye ile Amerika bu konuda da net olarak anlamış değil.

Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar paylaşan: ulusalkanalulusalkanal.com.tr

AKP'den 'özerklik' açıklaması Gündem Diyarbakır'da bombalı saldırı! Yaralılar var! Gündem PKK, Diyarbakır'da 2 kişiyi kaçırdı Gündem Hain saldırının telsiz kayıtları ortaya çıktı Gündem