Mültecilerin hikayesi “Nereye“, Gaziantep'te!
Açlıktan, dünyanın farklı yerlerindeki iç savaştan, ötekileşmekten kaçan mültecilerin hikayesinin anlatıldığı “Nereye” isimli tiyatro oyunu, bugün Gaziantep Devlet Tiyatrosu Onat Kutlar Sahnesinde oynandı. Hüseyin Alp Tahmaz’ın kaleme aldığı oyunda, kamyon kasasında mültecilerin umutlarına yolculuğu anlatılıyor.
Adil Can Sivrikaya
Oyun, hem güldürüyor hem ağlatıyor
2 perde halinde, 125 dakika süren oyun, Volkan Özgömeç tarafından yönetiliyor. Seyircileri kimi zaman güldürürken kimi zamanda ağlatan tiyatro oyunu, ilk olarak Ankara Küçük Tiyatro’da oynandı. Ankara’dan sonra Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Devlet Tiyatrosu Sahnesi’nde oynanan oyun, Gaziantep’ten sonra 17 Aralık ile 29 Aralık 2013 tarihleri arasında tekrar Ankara Küçük Tiyatro’da sahnelenecek.
Yönetmen Volkan Özgömeç: “Mülteciliği bütün ülkeler organize olup, kaldırmalı!”
Anadolu Ajansı'ndan alınan fotoğraflarla açılan serginin, izleyici ile oyunu bütünleştirdiğini söyleyen Yönetmen Volkan Özgömeç, fotoğrafların altındaki replikleri de oyunla bütünleştiğini düşünerek kendisinin yazdığını aktardı. Fotoğrafların özel ve ödüllü olduğuna değinen Özgömeç, mülteciliğin, sığınmacının ve göçmenin ne olduğunun daha çok anlaşılması ve bu konulara daha çok duyarlı olunmasını istediği için bu oyunu yönetmeyi seçtiğini iletti. Oyun sonrası açıklama yapan Yönetmen Özgömeç, şunları vurguladı: "Gaziantep'te, Kahramanmaraş'ta yığınla Suriye'li var. Amacımız, onların sorunlarına biraz olsun parmak basabilmek, diğer insanları onlara karşı daha duyarlı hale getirebilmek. Buna ulaştığımızı da düşünüyorum." Önemli olanın mülteciliğin ortadan kalkması olduğunu dile getiren Özgömeç, sözlerini şöyle noktaladı: "Dünya, kimsenin tekelinde değil. Mültecilik işini bütün ülkeler organize olup, kaldırmalı. Asıl olan bu."
Oyuncu Cebrail Esen: “Mültecilik, bütün dünya milletleri açısından çok önemli bir sorun”
Oyunda çok güncel olan bir sorun üzerine eğilmeye çalıştıklarının altını çizen Oyuncu ve Yönetmen Yardımcısı Cebrail Esen, oyunun yazarı Hüseyin Alp Tahmaz'ın da bu anlamda güzel bir eser ortaya çıkardığına değindi. "Mültecilik, şuanda bütün dünya milletleri açısından çok önemli bir sorun" diyen Esen, insanların bir yerden başka bir yere gittiklerini ve bu gidişlerin çoğu zaman ait oldukları yerleri terk etmek şeklinde gerçekleştiğini söyledi.
Yönetmen Yardımcısı, milyonların başka bir yere gitmesi onlara çok üzüntü duydurduğunu açıklayarak, "Milyonlar bir yerden başka bir yere gitmesi, toplumun kanayan bir yarası. Gitmek istedikleri yere ulaşanlar, hiçbir zaman kendilerini oraya ait hissetmiyor" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
ulusalkanal.com.tr