'Asansör faciası' davasında tahliye

Mecidiyeköy'de 10 kişinin öldüğü asansör faciası davasına bakan mahkeme heyeti, Geda Major isimli asansör şirketinde montaj elemanı olarak çalışan Adem Akyıldız'ın tahliyesine karar verdi.

Abone ol

Mecidiyeköy'de 10 kişinin öldüğü asansör faciadavasına bakan mahkeme heyeti, Geda Major isimli asansör şirketinde montaj elemanı olarak çalışan Adem Akyıldız'ın tahliyesine karar verdi.

Mecidiyeköy'de 10 kişinin öldüğü asansör faciasına ilişkin 4'ü tutuklu 25 sanığın yargılandığı davada 4 tutuklu sanığın savunması alındı. İlkokul mezunu olduğunu ve Geda Major isimli asansör asansör şirketinde 6 aydır montaj elemanı olarak çalıştığını söyleyen Tutuklu sanık Turgay Dalkıç, montaj elemanlığı için eğitim almadığını, uygulayarak öğrendiğini belirtti.

"ASANSÖR BAKIMI KONUSUNDA EĞİTİM ALMADIM"

Sanık Dalkıç, "Torunlar Şantiye'de asansör bakımı konusunda eğitim almadım. Ancak Torunlar Şirketinde Almanlarla çalıştım. Bir tane sertifikam var. Çoğunlukla Torunlar Şirketi'nde çalışıyorum. Montaj, asansör bakımı ve asansörlerin küçük arızalarını gideriyordum. Torunlar şantiyesinde sürekli bulunmamız gerekmiyordu. Blok sorumlusu Önder Türksoy'un (sanık) telefon ediyordu, bu şekilde görevlendiriliyordum. Şantiyeye gitmediğim zaman şantiyenin karşısındaki bakkalda akşama kadar beklerdim" dedi.

"HER ARIZA OLAYI ARIZA DEĞİLDİR"

Mahkeme Başkanı Metin Tamirci'nin "Asansör sık sık arıza veriyor muydu?" sorusu üzerine sanık Dalkıç, "Her arıza olayı, arıza değildir. Çoğu erordur. Arızaların çoğu kapı siviçlerinden kaynaklanan arızalardır. Zaten eror, sorunun neden kaynaklandığını belli ediyordu. Asansörün kapısı sürgülü kapı olduğundan dengesiz açıldığından kapı takılı kalıyordu. Bizde ona göre tamir ediyorduk" diye konuştu. Olay günü 'D' blokta çalıştığını söyleyen Dalkıç, sabah arıza veren davaya konu asansöre tamir için gittiğinde asansörün çalışır vaziyette olduğunu söyledi. Olay günü saat 19.15'de bakkaldan ayrılarak arabaya bindiğini anlatan sanık Dalkıç, "Kazanın olduğunu yolda öğrendim. Can güvenliği nedeniyle geri dönmedim" şeklinde konuştu.

MAHKEME BAŞKANI: İNSAN VİCDANEN GİDİP ŞANTİYEYE BAKMAZ MI?

Mahkeme Başkanı Tamirci, "Asansörün bakımından sorumlusun. İnsan vicdanen gidip şantiyeye bakmaz mı?" sorusuna sanık Dalkıç sessiz kalarak, cevap veremedi. Olayda bir kusurunun olmadığını savunan sanık Dalkıç, tahliyesine ve beraatine karar verilmesini istedi.

MAHKEME BAŞKANI'NDAN SANIĞA: VİCDANEN RAHAT MISIN?

Olayın meydana geldiği "B" blokta Geda Major isimli firmanın elektrik teknisyeni olarak görev yapan Önder Türksoy ise olayla bir sorumluluğunun olduğunu düşünmediğini belirtti. Mahkeme Başkanı Tamirci, "Vicdanen rahat mısın?" sorusu üzerine Türksoy, "Evet vicdanen rahatım. Olayda sorumlunun gerçekten kim olduğunu bilmiyorum. Sorumlunun bulunması için yardımcı olmak isterim" dedi.

"SORUMLU OLMADIĞIM BİR SUÇTAN EYLÜLDEN BERİ TUTUKLUYUM"

Diğer sanık Adem Akyıldız da Geda Major isimli asansör şirketinde 6 aydır montaj elemanı olarak çalıştığını, eğitim almadığı, yalnızca bir ay Alman teknisyenlerle İzmir'de çalıştığını anlattı. Sanık Akyıldız asansörlerin sık sık arıza yaptığını belirterek, "Her arıza arıza değildir. Kapı açık olsa bile, asansör çalışmadığı zaman buna da arıza deniliyordu. Olay sabahı Dilovası'ndaki asansör fabrikasındaydım. Olay sabahı 251 nolu asansörün arızalı olduğu haberini aldık. Bir takım malzemelerin lazım olduğunu söylediler. Malzemeleri temin ederek, olay yerine saat 16.00 gibi gittim. Sonrada davaya konu 310 nolu asansörle, 251 nolu asansörün bulunduğu kata çıktım. Yanımda Turgay Dalkıç (sanık) ile diğer teknisyenler vardı. Arıza ile bir iki saat uğraştık. Arızanın tamirinin uzayacağını düşündüğümüz için ertesi güne bıraktık. Tekrar kaza yapan asansörle aşağıya indik. Asansörden 19.00-19.30 civarı aşağıya indim. Aynı asansöre şantiye çalışanları bindi. Kartonpiyer hazırlıyorlardı ancak asansöre koymamışlardı. Şantiyenin mescidindeki lavaboda elimi yüzümü yıkarken bir ses duydum. Olay yeri ile mescit arası 300 metre kadar var. Olay yerine gittiğimde asansörün düştüğünü söylediler. Daha sonra güvenlikçiler şantiyeden ayrılmamızı isteyince, üstlerimize telefon ederek şantiye alanından ayrıldık. Eve gittik. Sorumlu olmadığım bir suçtan beri eylülden beri tutukluyum" ifadelerini kullandı.

"ÖTE YANDAN ASANSÖR RAYDAN ÇIKSA BİLE DÜŞMEMESİ GEREKİR"

Duruşma savcısı Geda Major isimli asansör firmasının Genel Müdürü Orhan Demirel'in tutuklanmasını talep etti. Talebe karşılık savunmasını yapması için söz verilen Demirel ise, asansörün kendilerine ait olduğunu ve Torunlara kiraladıklarını söyledi. Demirel, "Aylık periyodik kontrollerini yapmak zorundayız. Bir siviç sökülmesiyle asansör durmaz. Diğer 2 siviçin de manipule edilmesi gerekir. Bu sanserü ve siviçleri söken insan ya da insanlar suçludur. Öte yandan asansör raydan çıksa bile düşmemesi gerekir. Bu bir ev asansörü değil, bu bir iş makinasıdır. Asla hayati tahliyesi olmaz. Düşmesi gibi bir durum olmaz" diyerek savunmasını bitirdi.

TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Aranın ardından ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Murat Aytimur, Önder Türksoy ve Turgay Dalkıç'ın kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delilerin bulunması, yüklenen suçun niteliği, taksire dayalı kusurlarının yoğunluğu, tutuklama tedbirinin ölçülü ve gerekli olduğu gerekçeleriyle sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

ADEM AKYILDIZ'IN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ

Tutuklu sanık Adem Akyıldız'ın tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, Akyıldız'a yurtdışına çıkış yasağı koydu. Sanık Orhan Demirel'in tutuklama talebinin reddine hükmeden mahkeme heyeti, diğer tüm taleplerin sorgu ve savunmalar tamamlandıktan sonra değerlendirmesine karar vererek, duruşmayı 11 Şubat saat 10.00'a erteledi. DHA

16 yaşındaki liseli, Erdoğan'a hakaretten tutuklandı Gündem CHP’li Şahin Mengü disipline sevk edildi Gündem Nişantaşı’nda silahlı saldırı Gündem AKP rota mı değiştiriyor? Gündem