Dünyada ilk kez Türkiye'de yapıldı

Akdeniz Üniversitesi Gen ve Hücre Tedavi Merkezi, dünyada ilk kez diyabet hastalığını tek doz uygulamayla iyileştiren gen tedavi ilaçları geliştirdi. Deney aşamaları devam eden ilaçların insanlar üzerinde kullanılması hedefleniyor.

Abone ol

Dünyada ilk kez Türkiye'de yapıldı. Deneyleri devam eden ilaçlar diyabet şeker hastalarına umut ışığı oldu.

Akdeniz Üniversitesi Gen ve Hücre Tedavi Merkezi dünyada ilk kez diyabet hastalığını tek doz uygulamayla iyileştiren yeni nesil gen tedavi ilaçları geliştirdi.

Şeker hastalığı tedavisinde çığır açacak bu ilaçlar, insan vücüdünda bulunan genlerden üretildi.

5 yıldır devam eden projede öncelikle deney hayvanları yüksek kalorili özel içerikli yemle beslendi.

Bir süre sonra İnsanlarda obezite kaynaklı Tip 2 diyabet bulgularını taklit eden, insülin direnci, glukoz tolerans bozukluğu ve kan şekeri yüksekliğiyle seyreden bir model oluşturuldu.

Daha sonra obez deneklere vektörler yardımıyla gen aktarımı yapıldı. Sonuç başarılıydı.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Akdeniz Gen ve Hücre Tedavi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Salih Şanlıoğlu, ilaçların deney süreçlerinin devam ettiğini söyledi.

Başarılı bir ekip tarafından yürütülen çalışma sonucu elde edilen ilaçlarin, tüm deneyler tamamlandıktan sonra insanların üzerinde kullanılması hedefleniyor.

ulusal.com.tr

KPSS sonuçları açıklandı Sağlık YKS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? Sağlık KPSS önlisans başvuruları başladı! Sağlık Et ve Süt Kurumundan karantina açıklaması Sağlık