Prof. Dr. Faruk Aydın uyardı: ''Aşı karşıtlığını kökünden çözmek gerek''

Türkiye’de uygulanan toplam aşı miktarı 100 milyon dozu geçti. Ancak hâlâ sırası geldiği halde aşısını yaptırmayan milyonlarca vatandaş var. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve bilim insanlarından da yeni aşı çağrısı geldi. Uzmanlar, hastaneye başvurmadan hastalığın ayakta atlatabilmesi için aşının mutlaka yaptırılması gerektiğinin altını çizdi.

Abone ol

Haber: Seda Akyüz

Salgınla mücadelenin anahtarı olan aşı için Türkiye’deki seferberlik sürüyor. Toplam uygulanan aşı 100 milyon dozu aştı.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aşılama süreci tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle genetiği değişmiş virüsün yayıldığı bugünlerde aşının önemi daha da arttı.

9 Eylül itibarıyla Türkiye’de uygulanan aşı miktarı 100 milyon dozu geçti. 50 milyon 817 bin

854 birinci doz, 39 milyon 483 bin 547 ikinci doz aşı uygulandı. Diğer dozlarla birlikte toplam yapılan doz sayısı, 100 milyon 2 bin 625 oldu.

Ancak sırası geldiği halde hâlâ aşısını yaptırmayan milyonlarca yurttaş var. Artan vaka ve vefat sayılarına bakıldığında da hastaneye yatışların büyük bölümünü aşısız kişiler oluşturdu.

8 Eylül’de toplanan Bilim Kurulu’nun da öncelikli gündemi aşı oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başta olmak üzere bilim insanlarından yurttaşlara aşı çağrısı geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da vatandaşlardan aşı olmalarını istedi:

- Bugün, hamdolsun, 100 milyon doz aşı sayısına ulaştık. Yerli aşımız TURKOVAC’ın da yaygın kullanımıyla birlikte inşallah bu musibeti bir an evvel ülkemizin başından defedeceğiz. Tüm vatandaşlarımı aşılarını yaptırarak KOVİD-19’la mücadelemize güç katmaya davet ediyorum.

Öte yandan Bakan Koca’dan Biontech için de hatırlatma dozuna ihtiyaç duyulduğu yönünde açıklama geldi. Her aşının koruyuculuğunun belli bir zamanla sınırlı olduğunu belirten bilim insanları, sistemin açılmasıyla vatandaşların mutlaka randevu almasını istedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın aşıya karşı tereddüdün çözülmesi gerektiğini vurguladı:

- Aşı karşıtı ve aşı tereddütlerini kökünden çözmek gerekiyor. Gerekirse kanuni alt yapıyla çözüme kavuşturmamız lazım. Hastaneye yatanların büyük bölümü aşısız kişiler. Hastalığı ayakta atlatabilmek ve salgından kurtulabilmek için aşı mutlaka yaptırılmalı.

- Virüs insana iyi adapte olduğu için yapmamız gereken savunmayı iyi yapamadığımızda üremesini ve mutasyonlarını sürdürüyor. Grip benzeri bir yaşam sürdüreceği şeklinde beklenti oluşturdu. Bu nedenle 3. aşı gerekli görünüyor. Bir başka söylemle insanların bağışıklığı yüksek tutulmalı. Ayrıca her aşının koruyuculuğu belli bir zamanla sınırlıdır. Bu nedenle Biontech için de hatırlatma dozuna gereksinimi vardır.

Dünya Sağlık Örgötü: ''Kovid-19 milyonlarca insanın akıl sağlığını etkiledi'' Sağlık Türkiye'nin 8 Eylül Kovid-19 bilançosu: 262 vefat, 23 bin 914 yeni vaka Sağlık Türkiye'de de görülen Mu varyantı dünyada etkisini artırıyor Sağlık Mu varyantı nedir? Diğer varyantlardan farkı ne? İşte bilinmesi gerekenler Sağlık