Doğu Perinçek: Kritik rol, Türkiye ve Rusya iş birliği
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, bölgemizdeki ülkelerde gündem oluşturan Karadeniz – Akdeniz Dostluk ve Barış Planı’yla ilgili açıklamalar yaptı. Perinçek 10 maddelik planı, Rusya’dan Alexandr Dugin, İran Büyükelçiliği ve milletvekilleri, Suriye hükümeti, KKTC temsilcileri ve Abhazya Cumhuriyeti Hükümeti ile istişareler yürüterek hazırladıklarını belirtti. Dönemin Abhazya Cumhurbaşkanı ve hükümetiyle plan konusunda anlaştıklarını belirten Perinçek, Abhazya Millet Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu ile KKTC’nin tanınmasını da içeren bir protokol imzaladıklarını kaydetti. Perinçek, Abhazya hükümetiyle ayrıca KKTC’nin uzun yıllar özel elçiliğini yapan Hüseyin Macit Yusuf’un görüşmeler yaptığını ifade etti. Vatan Partisi Genel Başkanı, Karadeniz – Akdeniz Dostluk ve Barış Planındaki maddelerin bütüncül bir strateji ortaya konularak hayata geçireceğini vurguladı.
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, başta Rusya olmak üzere KKTC, Kırım ve Abhazya’da ses getiren Karadeniz – Akdeniz Dostluk ve Barış Planı’yla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Doğu Perinçek, 10 maddelik planın hazırlık aşamasında bölge ülkeleriyle hükümet, büyükelçilik, temsilcilik düzeyinde görüşmeler yaptıklarını belirtti: “Rusya’dan Sayın Alexandr Dugin, Ankara’ya geldi, kendisi ile bu planı çok uzun değerlendirdik. Dugin ‘Plana tamamen katılıyoruz. Rus devleti de bu görüştedir.’ yanıtını verdi. İran Büyükelçiliği de planı iyi inceledi ve çok olumlu karşıladıklarını ifade etti. Arkasından da İran’dan Demokrasi Partisi heyeti geldi. Onlar da planda hemfikir olduklarını açıkça ifade ettiler. Suriye hükümetiyle de görüştük, onlar da onay verdiler.”
ABHAZYA İLE PROTOKOL
10 maddelik planın önemli maddelerinden biri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Abhazya Cumhuriyeti’nin bölge ve dünya devletleri tarafından tanınması. Perinçek, bu bağlamda Vatan Partisi olarak Abhazya Cumhuriyeti ile üst düzey görüşmeler yaptıklarını ve bir protokole imza attıklarını ayrıntılı olarak anlattı: “Abhazya’ya gittik. Dönemin Abhazya Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Bakanlar Kurulu ve Meclis Başkanı ile toplantılar yaptık. Meclis Başkanı’yla görüşmemizde bir protokol üzerinde anlaştık. Hazırladığımız protokol bugünkü 10 maddelik planın bir taslağıydı. Protokol, taraflar Abhazya Millet Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu ve Vatan Partisi olarak imzalandı. KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın eski özel büyükelçisi olan Sayın Hüseyin Macit Yusuf da heyetimizdeydi. Kendisi, KKTC ile ilişkiler gündemiyle dönemin Abhazya Cumhurbaşkanı’yla özel olarak görüştü. Sayın Yusuf, bu görüşmeleri KKTC Başbakanı Ersin Tatar’a danışarak yürüttü. Böylece KKTC ile Abhazya arasında da bir görüşme yapıldı.”
KRİTİK ROL: TÜRKİYE VE RUSYA İŞBİRLİĞİ
Perinçek, dostluk ve barış planının hayata geçirilmesinde Türkiye ve Rusya arasındaki stratejik ilişkilerin belirleyici olduğunu kaydetti: “Burada on maddenin on maddesi İran’ı da etkiliyor, Suriye’yi de Irak’ı da Libya’yı da etkiliyor. Ancak sonuç itibariyle burada en önemli çözücü ülkeler Türkiye ile Rusya. Mesela Karabağ'ı Ermenistan işgalinden kurtaracaksak Rusya’yı bizim yanımıza çekmemiz lazım. Ermenistan yavaş yavaş Amerikan üssü haline geliyor. Türkiye - Rusya dostluğu Kafkaslarda güvenliği ve barışı sağlayacak. ABD’ye karşı mücadele veren Rusya’nın Doğu Akdeniz’de en önemli ortağı Türkiye. Bizim de Karadeniz, Ege, Akdeniz’de, Kuzey Kıbrıs’ta, Karabağ’da ve son olarak Libya’da Rusya’yla işbirliğine ihtiyacımız var. Türkiye olarak bu bölgelerde karşılaştığımız sorunların kaynağında hep ABD ve İsrail var. Bu nedenle bütüncül olarak bir strateji kurmamız şart. Biz önümüzdeki dünyada Rusya ile stratejik olarak beraber miyiz, değil miyiz? Önce buna karar vereceğiz. Evet biz geleceğin dünyasını birlikte kuracağız.”
ANAHTAR YAKLAŞIM: BÜTÜNSELLİK
Ankara ve Moskova arasındaki karşılıklı güvene dikkat çeken Perinçek sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada ortak çıkarlarımız ve eşit haklar temelinde bu sürece önderlik edeceğiz. KKTC’nin bölge ve dünya ülkelerince tanınmasını istiyoruz. Bunu anlatmak için de Rusya’nın Türkiye’ye güvenmesi gerekiyor. Bunun için Türkiye ne diyecek? ‘Bak ben bu stratejik ortaklığın gereği olarak Abhazya’yı, Kırım’ın Rusya toprağı olduğunu tanıyorum. Sonra Suriye’de, Libya’da ortak çözümler öneriyorum. Bölgeden NATO üslerinin temizlenmesini getiriyorum. O zaman hep beraber gel buradaki cephenin her noktasında ortaklığımızı kuvvetlendirecek tedbirleri alalım. Doğu Akdeniz’de KKTC’yi tanıyalım. Meseleye bu şekilde bütüncül yaklaşmak Rusya’nın da kabul etmesini kolaylaştıracaktır.”
ALMAK VE VERMEK ANLAYIŞI DOĞRU DEĞİL
Perinçek 10 Maddelik planın, Türkiye’nin taviz verip karşılığında bir şey alması şeklinde görülmemesi gerektiğini belirtti: “Kendi kamuoyumuza da bütün dünyadaki Türklere de şunu kavratmamız lazım. Bazı maddelerle bir şey verip bazı maddelerle bir şey almıyoruz. ‘Biz Kırım’ı Rusya’ya veriyoruz karşılığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıtıyoruz’ bakış açısı doğru değil. Türkiye’nin Kırım’ı fethetmesi diye bir hedefimiz de yok. Soru şu: Kırım Ukrayna’nın mı olacak, Rusya’nın mı olacak? Ukrayna’nın olması demek ABD’nin kazanması demektir. Türkiye bundan ciddi zararlar görür.”
ulusal.com.tr