Zeytine kömür karası bulaşacak!

Enerji Bakanlığı’nın hazırladığı yasa tasarısı zeytinlik alanları enerji ve maden yatırımlarına açıyor…

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından TBMM’ne gönderilen yasa tasarısı ile zeytinlik alanlarda termik santral dahil enerji yatırımları yapılabilecek. Zeytinlikleri madencilik, petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine de açacak olan tasarıya ilişkin ZMO’dan yapılan açıklamada, “son yıllarda rant odaklı ticari faaliyetlerin göz bebeği olan enerji şirketlerinin karlılığını artırmayı, çevreyi ve doğayı hiçe sayarak en az maliyetle yatırımlarda bulunması önündeki engelleri ortadan kaldırmayı amaçladığı görülüyor” denildi.

ZEYTİNLİKLERDEKİ 3 KİLOMETRE SINIRI KALDIRILIYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak Meclise gönderilen yasa tasarısıyla zeytinlik alanlar enerji yatırımlarına açılıyor. ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ başlığını taşıyan düzenleme ile zeytinlik alanlardaki yatırımlara 3 kilometre mesafe sınırı getiren koruma kalkanı kaldırılıyor.

ENERJİ, MADEN VE YOL İNŞAATLARI YAPILABİLECEK

Tasarı, ilgili bakanlıkça kamu yararı görülmesi durumunda, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri yapılmasının önünü açarken, zeytinliklerde ayrıca elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz işletme faaliyetleri, jeotermal, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, kamu yararı gözetilerek yol, altyapı ve üst yapı faaliyetleri yapılabilecek. Kısa sürede yasalaşması beklenen tasarı, tüm bu yatırımlar için yatırımlar için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı yetkili kılıyor. Bakanlık, gerektiğinde bu yetkiyi valiliklere de devredebilecek.

ZMO: ‘MECLİSİ TALANA İZİN VERMEMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Tasarıya tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, “Yüce Meclisi zeytinlik alanları talana açacak yasa değişikliğine izin vermemeye çağırıyoruz” dedi.

‘ENERJİ ŞİRKETLERİNİN KARLILIĞINI ARTTIRMAYI AMAÇLIYOR’

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ZMO Başkanı Güngör, “son yıllarda rant odaklı ticari faaliyetlerin göz bebeği olan enerji şirketlerinin karlılığını artırmayı, çevreyi ve doğayı hiçe sayarak en az maliyetle yatırımlarda bulunması önündeki engelleri ortadan kaldırmayı amaçladığı görülüyor” değerlendirmesinde bulundu.

TASARI TARIM BAKANLIĞI’NIN YÖNETMELİĞİ İLE AYNI

Tasarının, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca hazırlanmış görülmekle birlikte, zeytinlik alanlarla ilgili kısmının, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlandığına dikkat çeken Güngör, bunun Bakanlığın daha önce yaptığı yönetmelik değişikliğinden açıkça anlaşıldığını söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, 3 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanan Yönetmelik ile ‘Zeytinciliğin Islahı Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik’te değişikliğe gidildiğini anımsatan Güngör, “Yapılan değişiklik, zeytinyağı fabrikası hariç hiçbir tesis yapımına izin verilmeyen zeytinlik alanlarda; jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, kamu yararı kararı alınmış plan ve yatırımlar, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri, kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri, petrol ve doğal gaz arama ve işletme faaliyetleri ile savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlara yönelik tesisler yapılabilmesini içeriyordu” dedi.

YATIRIMA ENGEL GÖRÜLEN KORUYUCU HÜKÜMLER KALDIRILIYOR

3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna açıkça aykırı olan yönetmelik değişikliğine karşı ZMO ve Peyzaj Mimarları Odası ile çevre örgütleri tarafından açılan davaların ardından Danıştay 8. Dairesi’nin yürütmeyi durdurduğuna dikkat çeken Güngör, “Yönetmelik değişikliği ile ulaşılamayan amaca, 3573 sayılı Kanunda yapılacak değişiklik ile ulaşılmak ve aynı zamanda ‘yatırımların önünde engel görülen’ 3573 sayılı Kanundaki koruyucu hükümlerden kurtulmak isteniyor. 3573 sayılı Kanundaki koruyucu hükümler, tarım dışı amaçla arazi kullanımı, metalik madenciliğe yönelik faaliyetler ve HES uygulamalarına karşı açılan çok sayıdaki davanın kazanılmasında, yargı tarafından dikkate alınan çok önemli bir gerekçe oluşturmuştu” ifadelerini kullandı.

‘SADECE RANT ÇEVRELERİNE FAYDASI OLABİLİR’

Tasarının yasalaşması durumunda tarım alanlarının amaç dışı kullanımı ve HES`ler ile talan edilen, yok edilen toprak ve su kaynaklarına zeytinlik alanların da ekleneceğini dile getiren Güngör, “Soma faciasında yitirdiğimiz yüzlerce kişinin acısıyla yüreklerimiz halen kor gibi yanarken, madenlere düzen getirmek yerine, daha fazla kazanç uğruna, zeytin alanlarının da madencilik faaliyetlerine açılması asla kabul edilemez. Bilimin ve tekniğin gösterdiği ve gerektirdiği yol yerine, yasalarla açılan çıkmaz tali yoldan gidilmesinin, sadece rant çevrelerine faydası olabilir” görüşünü savundu.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr

İzmir Ekmel Bey'i tanımıyor! Gündem CHP'de tepki büyüyor! Gündem Meclis eylem alanı oldu! Gündem Erdoğan aday olacak mı? Gündem