Aşık Ali Rıza Ezgi geçim sıkıntısı yaşıyor

Aşık Ali Rıza Ezgi Şubat 2020 tarihinde UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülüne layık görüldü. O yüzyıllardır Türk sözlü ve yazılı şiir yaratımını gerçekleştiren biri. Hikaye anlatıcılığı geleneğini canlı tutup kuşaktan kuşağa aktarmaya çalışıyor. İzmir'in Bayraklı İlçesinde yaşayan Ali Rıza Ezgi bir hazine ama şuan yardıma muhtaç.

Abone ol

Haber: Ufuk Akkaya - Kamera: Özgür Doğu Saymaz

Kars'ın Arpaçay kazasının Taşdere köyünde 1949 yılında doğdu aşık Ali Rıza Ezgi. 1974 yılında İzmir'e gelen Ezgi 12 yıl boyunca Aşık İlhami Demir'in çıraklığını yaptı ve Aşıklık hikayesi böyle başladı.

Amcası Aşık Mehmet Hicrani'ye özenerek aşıklık yoluna düşen Alı Rıza Ezgi şiirler yazdı, hikayeler anlattı, sazının teline yıllarca vurdu, bu yetmedi akademide Türk Dilini anlatmak için eğitimler verdi.

Aşık Ali Rıza yıllarca geçimini mesleğinden sağlıyor. Sazı ve sözleri onun evine götürdüğü ekmeği oluyor. Ama artık son dönemde Aşıklık mesleğinin değer görmediğini düşünüyor. Hal bu iken Ali Rıza Ezgi'de sanatını icra edemiyor. O da artık geçim sıkıntısı ile baş başa kalanlardan.

UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan Ezgi, Erdoğan'a ve Kültür Bakanına seslendi yardım istedi.

Antalya'nın Gazipaşa'da Korubaşı Kültür Evi açıldı Kültür Sanat Diyarbakır'da 1700 yıllık keşif Kültür Sanat İran Güneş'i İran'ın Akademi Ödülleri adayı olu Kültür Sanat Oda müziği grubu "Triad" sahnede Kültür Sanat