CHP'de Ulusalcı adaylar tasfiye edildi

Abone ol

CHP dün aralarında İstanbul, İzmir ve Ankara’nın da bulunduğu 40 il ve 44 seçim bölgesinde hâkim gözetiminde önseçime gitti.

Sandıklarda oy kullanan üyelerin oranı yüzde 40-50 arasında kaldı. İçlerinde ulusalcıların da yer aldığı çok sayıda milletvekilinin sandıktan çıkamaması dikkat çekti. Fethullah Gülen cemaatine sahip çıkan milletvekillerinin başında gelen Mahmut Tanal ön sıralarda yer bulurken, Ankara’da Önder Sav, Hakkı Süha Okay, İstanbul da Fatma Nur Serter, Uşak’ta ise Dilek Akagün Yılmaz, arka sıralarda kaldı. Gazetemiz baskıya hazırlanırken Deniz Baykal’ın Antalya’da zorlandığı görülüyordu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise İzmir’de istediği sonucu aldı. Kılıçdaroğlu’nun listeden birinci çıkması için bazı MYK ve YDK üyelerinin ikinci bölgedeki ilçe başkanlarıyla bir toplantı yaptığı ve bu toplantıda ilçe başkanlarının, Genel Başkan’ın birinci sırada seçilmesi için dikkatlerini çektiği öğrenildi.

İçlerinde Deniz Baykal’ın da bulunduğu çok sayıda milletvekilinin girdiği yarışta CHP Merkez Yönetim Kurulu’ndan sadece Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş yer aldı. Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise daha önce Malatya’da eğilim yoklamasına katılmıştı.

CHP’de dün yapılan ve gece geç saatlere kadar sayımı süren önseçimlerde, binlerce üye, milletvekili aday adayları için oy kullandı. Seçimlerde bin 500 aday adayı arasından listelerde yer alacak 301 aday belirlendi.

CHP daha önce 9 kentte örgüt denetiminde eğilim yoklaması, 7 kentte de merkez yoklaması yaparak adaylarını belirlemişti. Dün de 40 il ve 44 seçim bölgesinde hâkim gözetiminde, Trabzon’da ise 6 milletvekili adayını belirlemek için örgüt denetiminde eğilim yoklaması yapıldı. Üye kaydı Ankara’da olduğu için oyunu Çankaya ilçesinde kullanan Kılıçdaroğlu, önseçime girdiği İzmir ikinci bölgede kendisine oy veremedi.

BAYKAL YANLIŞ OY KULLANDI

Bu arada, çarşaf liste üzerinde isim isim işaretlenerek yapılan oylamada Antalya’da oy kullanan Baykal’ın da yanlış oy kullandığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Baykal, Sandık Başkanı’ndan yeni bir liste istedi. Ancak oy pusulaları sayılı olduğu için Baykal’ın bu isteği Sandık Kurulu tarafından reddedildi. Bunun üzerine Baykal’ın üzerinde düzeltme yaparak kullandığı oy, daha sonra geçersiz sayıldı.

40 İL, 44 SEÇİM BÖLGESİNDE ÖN SEÇİM YAPILDI

CHP’nin Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara (1. ve 2. bölgeler), Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Isparta, İstanbul (1, 2 ve 3. bölgeler), İzmir (1. ve 2. bölgeler), Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Samsun, Sinop, Sivas, Uşak ve Yozgat örgütlerinde bütün üyelerin katılımıyla hakim denetiminde ön seçim yapıldı. Daha önce önseçim kararı alınan Rize’de ise bir kişinin adaylık başvurusu yapması üzerine MYK, bu ilde de adayların merkez yoklamasıyla belirlenmesi kararı aldı. İçlerinde Rize’nin de yer aldığı ve daha önce adayların merkez yoklamasıyla belirleneceği açıklanan illerde adaylar önümüzdeki günlerde belirlenecek.

İLK SIRALAR KONTENJAN ADAYLAR İÇİN AYRILDI

Genel Merkez, ön seçim yapılacak illerde, özellikle seçilebilecek yerlerde olmak üzere Ankara’da 6, İstanbul’da 14, İzmir’de 6, Antalya ve Aydın’da birer olmak üzere toplam 28 sırayı kontenjan adaylar için ayırmıştı. Eğilim yoklamasının yapıldığı illerle birlikte ayrılan toplam 39 kontenjan adaylık için içlerinde parti yöneticileri ve milletvekillerinin olduğu 461 kişi başvurmuştu.

YÖNETİCİLER BEKLEYİŞTE

CHP MYK’da yer alan 16 genel başkan yardımcısından Ercan Karakaş İstanbul’dan önseçime, Veli Ağbaba ise Malatya’dan eğilim yoklamasına girerken, geriye kalan ve içlerinde Sezgin Tanrıkulu, Mehmet Bekaroğlu ve Murat Özçelik’in de yer aldığı 14 Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter Gürsel Tekin, Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Levent Gök’ün de yer aldığı çok sayıda Parti Meclisi üyesi ve milletvekilinin kontenjan adaylık bekleyişi sürüyor.

KILIÇDAROĞLU BAYKAL VE SAV YARIŞA GİRDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir 2. Bölge, eski Genel Başkan Deniz Baykal Antalya, Eski Genel Sekreter Önder Sav Ankara 1. Bölgede, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise İstanbul 2. Bölge önseçimlerinde yarışacak. Kılıçdaroğlu, Sav ve Sarıgül, önseçimde birinci gelmeleri halinde birinci sıralarda kontenjan kullanılacağı için ikinci sıralarda yer alabilecek. CHP’nin ağır toplarının önseçimden kaçıncı olarak çıkacakları merak edilirken, listeye seçilebilecek sıralardan giremeyen isimlerin siyasi olarak ağır yara alacakları belirtiliyor.

MİLLETVEKİLLERİNDE HAYAL KIRIKLIĞI

Daha önce eğilim yoklaması yapılan illerde milletvekillerinin çoğunluğu başarılı olamamış ve listelere girememişti. Benzer bir durumun önseçimlerde de yaşanacağı ve çok sayıda milletvekilinin önseçimde liste dışı kalacağı ifade ediliyor. Önseçim yapılan illerde adaylık yarışına giren ve yeniden aday olma şansı arayan milletvekillerinden Aylin Nazlıaka, Tanju Özcan, Rıza Yalçınkaya, Dağan Şafak, Tufan Köse yeniden listeye girerken, Ramiz Topal, Malik Ecder Özdemir ve Dilek Akagün Yılmaz listeye giremedi. İdris Yıldız, Selahaddin Karaahmetoğlu ve Muharrem Işık ise listelerin arka sıralarında yer bulabildi.

Zihni Erdem/Aydınlık

CHP'de ön seçim sonuçları belli oldu! Gündem Asker cinnet geçirdi iddiası: 1 asker şehit 1 asker ağır yaralı Gündem Erdoğan'dan İran açıklaması Gündem Vatan Partisi rüzgarı bu kez Okyanusya'da esti Gündem