500 Yıllın Kıyımı Sedir katliamına kitlesel tepki

Antalya'nın merkez ilçesine bağlı orman köyü olan Hisarçandır'ın Ekizce yaylasındaki 10 hektarlık sedir ormanlarının bir mermer şirketine tahsil edilmesi bölge halkını ve çevrecileri harekete geçirdi.

Abone ol

200 yaşından başlayarak 800 yaşına kadar bir çok sedir ağaçlarının mermer ocağına teslim edilmeden önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kesildiğini belirten çevreciler mermer ocağının kapatılması için bugün de Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Meydanında bir ayara gelen siyasi partiler,sendikalar, demokratik kitle örgütleri, bisiklet grupları ve çevreciler 'Sedir ağacı ışıktır, ışığımı söndürme', 'Akp'ye inat yaşasın tabiat', 'Saray sizin, sedir bizim', 'Her yer sedir, her yer direniş', yazılı dövizler taşıdı. Kesilen sedir ağaçlarını temsilen bazı çevreciler ağaç maketleri giydi.

Maden kanunun doğal ormanların tahsisini kolaylaştırdığını belirten, A platformu basın sözcüsü Hediye Gündüz, 'Mevcut biçimiyle de maden kanunu ormanları anlamak şöyle dursun ülkenin geleceğine yönelik tehditler içeren de bir kanundur.' dedi.

Mermer ocağının ekizce yaylasına ve asırlık sedir ağaçlarına telafisi olmayan zararlar verdiğini kaydeden Gündüz şunları kaydetti; ' Kapitalist anlayış, durmadan üret, durmadan sat mantığına dayalı olsa da; dünya da durmadan mermer üretecek yerler ne yazık ki yoktur. Eğer durmadan mermer üretmek için ekizce yaylasını da tahrip etmeyi düşünürsek, bindiğimiz dalı keseriz.'

Ekizce yaylasında köylülerin yıllardır tarımsal üretim yaptığını belirten Gündüz, ' Mermer ise bir kez kaya kesilip alınarak elde edilecek ve yerine yüz binlerce yıl orman üretimi olmayacaktır.' dedi.

Mermer ocağının Ekizce ormanlarında yaptığı tahribatın derhal durdurulması ve ocağın kapatılmasını isteyen bölge halkı ve çevreciler taleplerinin yerine getirilmemesi halinde eylemleri sürdüreceklerini belirtti.

Haber: Merve Demirağ

Fotoğraf: Ekin Akgün

ulusalkanal.com.tr

Yakalanınca polise sahte kimlik gösterdiler Yurt Bilecik’te silah operasyonu Yurt Otomobil servis minibüsüyle çarpıştı Yurt Balıkçı teknesinde 140 Suriyeli yakalandı Yurt