İlker Başbuğ: Başkanlık, federasyon için planlanmış bir sistemdir
"Başkanlık federasyon için planlanmış bir sistemdir." Açıklamanın sahibi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ. Başkanlık sisteminin Türkiye'nin bölünmesine yol açabileceğini söyleyen Başbuğ, "Eyalet yapılanmasına ve federasyon yapılanmasına bir alt yapıyı oluşturabilir. Bu da tehlikeli yolun başlangıcı olur" dedi.
Başkanlık referandumu yaklaşırken 26. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'dan çarpıcı açıklamalar geldi. Başkanlık sistemini federasyon için planlandığını belirten Başbuğ, "Eyalet yapılanmasına ve federasyon yapılanmasına bir alt yapıyı oluşturabilir" dedi.
Sözcü gazetesine konuşan Başbuğ, değişikliği "Anayasa kültürümüzde çok büyük bir radikal değişime, kırılmaya neden olabilecek bir teklif" olarak değerlendirdi. Başbuğ, başkanlık sistemi olan ülkelerden federasyon yönetim biçiminin uygulandığına dikkat çekti.
"BAŞKANLIK FEDERASYON İÇİN: Yakın tarihte parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçen 8 ülke var. Bunlar; Burundi, Gana, Afganistan, Malavi, Nijerya, Sierra Leone, Sudan ve Zimbabwe. Afganistan hariç, yedi ülke Afrika'dan. Bu ülkelerde ortalama kişi başı gelir 1.150 ABD Doları. Bu ülkelerde başkanlık sistemi, ekonomilerini kalkındıramamış! Büyük çoğunluğu da demokratik değil. Bu husus ister istemez insanı rahatsız ediyor. Ama asıl düşündüren, rahatsız eden husus ise; bugün dünyada başkanlık ile yönetilen ülkelerde siyasi sistemin ağırlıklı olarak federasyon oluşudur. Zaten, gerçekte başkanlık sistemi federasyonlar için planlanmış ve uygulanmış bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Bunun en gerçekçi ve önemli örneği ABD başkanlık sistemidir."
Peki, Anayasa değişiklikleri ile Türkiye'nin hemen federasyona dönüşebileceğini öne sürmek mümkün mü? Başbuğ bu soruya da yanıt vetrdi.
"TÜRKİYE'NİN BÖLÜNMESİNE YOL AÇAR: Hayır, bunu söyleyemeyiz. Ancak, getirilen başkanlık sisteminin zamanla bu konuyu Türkiye'nin gündemine taşıyabileceğini söyleyebiliriz. (...) Bu terör örgütü “ara siyasi çözüm olarak” Türkiye'de federasyon yapısını hedeflemektedir.Irak'ta yaşananlara bakılırsa, 2003 sonrasında Irak'ta kurulan federasyon yapısı çatırdamaktadır. Öncelikle Irak'ın parçalanarak bağımsız devletlerin kurulması tartışmalarına her gün şahit olmaktayız. Bu şartlarda, Türkiye'nin de federatif yapıya dönüştürülmesinin, Türkiye'nin bölünmesine yol açabileceğini görmemek, tarihi ve affedilmez bir hata olur."
ulusalkanal.com.tr