ABD'nin sinsi Akdeniz planı

ABD derin devleti Pentagon Doğu Akdeniz'de henüz net bir tutum ortaya koymadı. Ancak yaklaşan Kasım ayındaki başkanlık yarışında adayların seçim mezelerinden biri Akdeniz oldu. Peki madalyonun diğer yüzünde ne var? Profesör Doktor Ata Atun'a göre ABD bölgede doğrudan taraf tutmayarak "arabulucu" rolü üsteleme peşinde. Aslında hedeflenen savaştan çok bir çatışma ortamı yaratarak, bu kaos ortamında Rusya'yı Doğu Akdeniz'den çıkarmak.

Abone ol

Yunanistan ve Türkiye ile peş peşe eğitim tatbikatları yaptı. Doğu Akdeniz'de barış ve diyalog çağrıları yapılırken 30 yıllık silah amabrgosunu kaldırdı. Güney Rum Yönetimi ile Doğu Akdenizi silahlındırma kapısını araladı.

Rus mevkidaşı sonrasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne giden ABD Dışişleri Bakanı, iki tarafa da zeytin dalı uzatmaya çalıştı.

Nedeni ise aslında pek de şaşırtıcı değil. Çok tanıdık bir taktik.

Kıbrıs İlim Üniverisitesi Dekanı Prof. Dr. Ata Atun'a göre ABD kendi iç siyasetinde yararları sarmaya, adaylar imajlarını toplamaya çalışıyor.

Bir tarafta İsrail ve Yunanistan, bu cephenin karşısında ise Türkiye var. Washigton, ulusal çıkarları için ülkelerle ilişkilerini iyi tutmak istiyor. Doğu Akdeniz'de sakinlik çağrıları yapan ABD'nin menfaaeti ne? Ne yapmayı hedefliyor.

ABD'nin silah ambargosunu kaldırmasında gözden kaçan bir ayrıntıya dikkat çekti Prof. Dr. Atun...

ABD, Rusya'nın Doğu Akdeniz'deki güç ve etkinlik alanını daraltarak hedefine ulaşmaya çalışıyor. Olası her kaos ABD'nin hedefine ulaşmasını yavaşlatıyor.

ulusal.com.tr

3 terörist etkisiz hale getirildi Gündem Son 24 saatte 5 sağlık çalışanı hayatını kaybetti Gündem FETÖ operasyonları bazı baroları rahatsız etti Gündem Fransa, Yunanistan’ı silahlandırıyor Gündem