14 Eylül engelli evde bakım maaşı sorgulama! 2019 evde bakım parası yatan iller hangileri belli oldu mu

2022 Aylığı - Engelli aylığı 2022 sayılı Kanun hükümleri uyarınca bağlanıyor. Kanuna göre engellilere üç tip maaş bağlanabiliyor. 18 yaşından büyük olan ve engellilik oranı yüzde 70 ve üzerinde olanlara, 18 yaşından büyük ve engellilik oranı yüzde 40 ila yüzde 69 arasında olanlara ve 18 yaş altı engelli yakını olan kişilere maaş bağlanması mümkün. Ancak başka şartlar da var. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay belirli tarihlerde verilen evde bakım maaşının hangi illere yattığı merak ediliyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, evde bakım maaşı sorgulama işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapıldığı bildirildi. Peki, 14 Eylül evde bakım parası yatan iller hangileri? İşte e-Devlet giriş ile evde bakım maaşı yatan iller sorgulama ekranı

Abone ol

2022 maaşı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan bir hizmet olup bu maaşların miktarı ise engeli bulunan kişinin, yetkili hastaneler tarafından belgelendirilen engel oranına göre değişmektedir. 2022 engelli ve 65 yaş üstü maaşından yararlanabilmek için %40’ın üzerinde engel olması veya 65 yaşını doldurmuş olma şartı da bulunuyor. Engelli maaşı yani evde bakım maaşı; engelli olan bireyin ihtiyaçlarını karşılaması ve bakan kişilerin de engelli bireye bakarken zorlanmaması adına verilen bir maaştır. Bazı kişiler bu maaşa ek olarak aynı zamanda 2022 engelli maaşı da alabilmektedirler. 2022 engelli maaşı, kimsesiz, özürlü veya özürlü yakını, bakıcısı, evde yaşlı veya hasta yakını, ileri yaşlarda maddi sıkıntısı olan yaşlılar vb, üç ayda bir alınan cüzi bir aylıktır. Genelde engelli maaşı olarak da bilinen bu maaşı alabilmek için bazı koşulları sağlıyor olmanız gerekmektedir. Engelli vatandaşları evinde bakan engelli yakınlarına her ay ödenen “evde bakım maaşı” ve engelli vatandaşın kendisine, ve/ya yakınına 3 er aylık dönemlerde ödenen 2022 engelli aylığı almak için kişi başı gelir miktarının ne kadar olacağı da çok merak ediliyor. 2022 kanununa göre engelli aylığı bağlanabilmesi için engelli kişinin yaşadığı hanede kişi başı gelirin toplamının net asgari ücretin üçte birinden düşük olması gerekiyor. Asgari ücretin artması ile bu sınır 609,6 TL’ye yükselecek. 2022 engelli aylıkları; Yüzde 40 ile 69 arası için 480 TL, yüzde 70 ve üzeri için 720 TL oldu. Evde bakım aylığı ise 1305 TL oldu.

Ödeme Günleri : Ödemelerde oluşabilecek yığılmaları önlemek amacıyla; Doğum tarihinin son rakamı 0-5 olan kişilere her dönemin 5 inci günü. Doğum tarihinin son rakamı 1-6 olan kişilere her dönemin 6 ıncı günü. Doğum tarihinin son rakamı 2-7 olan kişilere her dönemin 7 inci günü. Doğum tarihinin son rakamı 3-8 olan kişilere her dönemin 8 inci günü. Doğum tarihinin son rakamı 4-9 olan kişilere her dönemin 9 uncu günü. Ödeme yapılmaktadır.

SMS İLE SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Maaşlarınızı Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747'e sms atarak sorgulayabilirsiniz. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 sms ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir. Ziraat Bankası sms kodu ile her ay bakiyenizi takip edebilirsiniz.

EVDE BAKIM MAAŞI NEDİR?

Evde bakım maaşı, bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere devlet tarafından verilen hasta bakım parasıdır. Bakıma muhtaç olduğu gerekli belgelerde kanıtlanmış hastalara bakan kişilere verilir.

Tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden az olan bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen aylığa evde bakım aylığı denir.

Ekonomist Uğur Civelek böyle uyardı: Durum çok daha ciddi Ekonomi Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'tan faiz indirimi açıklaması Ekonomi TÜİK ve Merkez Bankası'ndan peş peşe açıklamalar Ekonomi VakıfBank bireysel ihtiyaç, ticari ve konut kredisi faizlerinde üçüncü kez indirime gitti Ekonomi