Suriye'de söz, Türkiye, Rusya ve İran'da

Suriye krizini bitirmeyi hedefleyen Astana görüşmelerinden büyük uzlaşı çıktı. Altıncı toplantıda, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran anlaşmaya vardı. 4 ayrı çatışmasızlık bölgesi kurulması için eylem planı ortaya çıktı. Mehmetçik, Türkiye sınır güvenliği için kritik öneme sahip İdlib'e konuşlanacak. Üç ülke de bölgeye 500'er gözlemci gönderecek

Abone ol

Kazakistan'ın başkenti Astana'da altıncısı düzenlenen Suriye toplantısında; garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran'ın çatışmayı engellemek için bölgede konuşlanmasına karar verildi.

Toplantının kapanış bildirisini Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov okudu.

Abdurrahmanov, 4 çatışmasızlık bölgesindeki çalışmaları organize etmek üzere garantör ülkeler arasında Koordinasyon Merkezi'nin kurulacağı bilgisini paylaştı.

Garantör ülkelerin askerleri, Suriye ordusu ile muhalifler arasında çatışmayı engelleyecek.

Çatışmasızlık bölgeleri 6 aylık geçici önlem olarak kurulacak. Sürenin uzatılması kararını Türkiye, Rusya ve İran verecek. Taraflar IŞİD ve El Kaide ile ilişkili terör örgütleriyle mücadeleye de devam edecek.

Kurulacak 4 bölge ise şöyle: Dera, Şam'ın Doğu Guta bölgesi, Humus ile Hama arasındaki belli bölgeler, Halep, Lazkiye ve Hama illerinin bazı kısımlarını da içerecek şekilde İdlib. Türkiye, Rusya ve İran, Hatay iline komşu İdlib'e 500'er gözlemci gönderecek.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; üç ülkeden gözlemciler, İdlib'teki çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde oluşturulacak kontrol ve gözlem noktalarında konuşlandırılacak.

İdlib bölgesine hangi güçlerin konuşlanacağına ilişkin görüşmelerin süreceğini bildirildi. Anlaşmanın kısa süre içinde deklarasyona yansıması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiev dün yaptığı açıklamada, İdlib üzerinde anlaşmaya çok yakın olduklarını belirtmişti. Lavrentiev, İdlib'te, üç garantör ülkeden de gözlemcilerin yer almasını öngördüklerini ifade etmişti.

7. Astana toplantısı ekim ayının sonunda yapılacak.

ulusal.com.tr

ABD-Barzani pazarlığı! Referanduma karşılık Kerkük iddiası Dünya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nden bir füze denemesi daha Dünya Enformasyon Bakanı: Suriye'ye bekliyoruz Dünya Londra metrosunda patlama Dünya