60 yıllık kaşık ustası, geleneği yaşatmaya devam ediyor

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden kaşık oymacılığı az sayıda usta tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. O ustalardan Sabri Özşahin, Sakarya’nın Taraklı ilçesinde yaşıyor. 60 yıllık kaşık ustası Özşahin, Antalya Yöresel Ürünler Fuarı’nda bu eşsiz sanatı ve zanaatını sergiliyor.

Abone ol

Bir zamanların gözde mesleklerinden kaşık ve tarak oymacılığı, teknolojinin gelişmesiyle kaybolmaya yüz tuttu. Az sayıda ustası tarafından bu kültürel miras yaşatılmaya çalışılıyor.

60 yıllık kaşık ustası Sabri Özşahin, Sakarya’nın Taraklı ilçesinde yaşıyor. Şimşir oymacılığı ilçenin simgesi. 74 yaşındaki Özşahin, Antalya Yöresel Ürünler Fuarı’nda bu eşsiz sanatı ve zanaatını sergiliyor.

Bir kaşık lokma için alın teri dökülür. O ise ekmeğini kaşıktan çıkarıyor. Ama söz konusu olan aynı zamanda incelikli bir sanat.

Özşahin, kayın ve şimşir ağaçlarını kereste haline getirip kaşık ve tarak üretiyor. Şimşir ağacı işlemenin zorluklarına dikkat çekiyor.

Coğrafi işaret tescilli Taraklı Şimşir Kaşığı ve Şimşir Tarağı "bakteri üretmeme" ve "besin değerini düşürmeme" özellikleriyle öne çıkıyor.

Özşahin, sıkça kullanılan atasözünün bilinenin tersi bir anlam ifade ettiğini söyledi.

- Kel başa şimşir tarak’ diye bir atasözümüz var, bunun anlamı dünyada saçı besleyen tek maddenin şimşir olmasından kaynaklanmaktadır.

Ahilik geleneğinin bugünkü temsilcilerinden Özşahin’in Kültür ve Turizm Bakanlığı Ahilik Belgesi bulunuyor. Kaşıkların Ahî’si atalarından öğrendiği mesleğini büyük bir aşk ile sürdürüyor.

İzmir'de operasyon: 17 kişi gözaltına alındı Yurt YÖREX 11’inci kez kapılarını açtı Yurt Balıkta bolluk tezgahlara yansıdı Yurt Muş'taki evlat nöbetine 2 aile daha katıldı Yurt