ABD'de yargı krizi derinleşiyor

ABD Başkanı Donald Trump, kendisine yakın isimleri soruşturan New York Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman'ı görevden aldı. Bir önceki Başsavcı Preet Bharara'ya da görevden el çektiren Trump yönetimi, yargı bağımsızlığına müdahale ettiği gerekçesiyle uzun süredir eleştiriliyordu. Amerikan basını, Trump’ın son hamlesiyle, yargıdaki krizi daha derinleştirdiğini yazdı.

Abone ol

ABD Adalet Bakanı William Barr (Wilyım Bar), bir çok kritik soruşturmayı yürüten Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman'ın görevden ayrılmasını istedi. Berman istifa etmeyince Barr, Donald Trump'ın kendisini görevden aldığını açıkladı.

Adalet Bakanı’nın açıklamasına rağmen Trump, görevden almayla ilgisinin olmadığını ileri sürdü. Beyaz Saray çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, “Bu, Adalet Bakanı’nın departmanı, tamamen ona kalmış bir şey." dedi. ABD’li hukukçular ve politikacılarsa, Başkanın onayı olmadan Adalet Bakanı'nın başsavcıları görevden alma yetkisinin olmadığına dikkat çekti.

Adalet Bakanı William Barr, yargıya müdahale ettiği gerekçesiyle uzun süredir eleştiriliyordu. Amerikan basını Trump’ın bu son hamlesiyle, yargı bağımsızlığı konusunda ülkede zaten var olan krizi daha da derinleştirdiğini yazdı.

Halkbank davasına bakan hakim olarak da bilinen Geoffery Berman, cezaevinde bulunan Trump’ın eski avukatı Michael Cohen ile ilgili soruşturmayı yürütmüştü. Berman, Trump’ın şimdiki kişisel avukatı Rudy Giuliani’yi de soruşturuyordu.

ulusal.com.tr

abd
ABD'de üst üste silahlı saldırı: 1 kişi öldü, 16 kişi yaralandı Dünya Brezilya'da koronavirüs vaka sayısı 1 milyonu aştı Dünya Libya Parlamentosu'ndan Sisi'ye sert tepki Dünya Libya Devlet Yüksek Konseyi'nden Sisi'ye tepki Dünya