O ilaçların izotopları sentezlenecek

Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların izotopları yerli imkanlarla sentezlenecek. "Klorokin" ve "hidroksiklorokin" adlı ilaçlar sıtma hastalığı tedavisinde de kullanılıyor. Bu kimyasallar, insan sağlığı açısından olumsuz durumlar oluşturabiliyor. İzotoplarının sentezlenmesiyle vücutta ne tür metabolitlere dönüştüğü ve oluşan bileşenlerin sağlığı ne derece etkilediğine yönelik çalışmaların önünün açılması hedefleniyor.

Abone ol

Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların izotopları yerli imkanlarla sentezlenecek.

Projeyi, Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Bakırdere ve ekibi geliştirdi. Bu ilaçlar sıtma hastalığı tedavisinde de kullanılıyor. Ancak insan sağlığı açısından olumsuz durumlar oluşturabiliyor.

Projeyle enfekte olmuş insanların vücut sıvılarında bu kimyasalların hızlı ve doğru bir şekilde tayin edilmelerine yönelik analitik yöntemler geliştirilecek. Kimyasalların vücutta ne tür metabolitlere dönüştüğü ve oluşan bileşenlerin sağlığı ne derece etkilediğine yönelik çalışmaların önünün açılması hedefleniyor.

Projeyle, ilaçların sağlık üzerine negatif etkileri minimuma indirilebilecek.

Prof. Dr. Sezgin Bakırdere, projeyle ilgili bilgi verdi.

Projeyi en kısa sürede tamamlayarak bilim insanlarının hizmetine sunmak istediklerini belirtti.

ulusal.com.tr

Prof. Dr. Faruk Aydın: Yanımızda birden fazla maske taşımak zorundayız Sağlık Sezen Aksu'nun ikinci kez yakalandığı kolit hastalığı nedir? Kolit hastalığı ve tedavi yöntemleri... Sağlık Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sınıf geçmeyle ilgili açıklama Sağlık Şırnak Üniversitesi'nden öğretim üyeleri: FETÖ'ye karşı susmayacağız! Sağlık