Kiralık işçilik yasası AKP oyları ile sabaha karşı kanunlaştı
Emekçilerin ''Kölelik Büroları'' olarak adlandırdığı yasa meclisten geçti... Özel İstihdam Bürolarına işçi kiralama yetkisi ve esnek çalışma modelini öngören yasa tasarısı dün sabaha karşı AKP'li milletvekillerinin oylarıyla mecliste kabul edildi. Yasayı 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha önce veto etmişti. Peki işçilerin birçok hakkını elinden alacak bu yasa, çalışma hayatına neler getiriyor?
Özel İstihdam Bürolarına işçi kiralama yetkisi ile uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modelini öngören yasa tasarısı, dün sabaha karşı AKP oyları ile meclisten geçti.
Emekçiler tasarıyı kölelik düzeni olarak tanımlıyor.
Yasa ile Özel İstihdam Bürolarının yetkisi genişletiliyor, işçi kiralama yetkisi veriliyor.
Kiralık işçi ile Özel İstihdam Bürosu arasındaki ilişki belirli süreli iş sözleşmesi olacağı için kıdem tazminatı ödenmesi de yapılmayacak.
İşçi, kiralanmazsa ücret ve sosyal haklardan yararlanamıyor. Emekli olması da neredeyse imkansız.
Kiralık işçinin bir aidiyet duygusu olmayacağından sendikalı olamayacak, toplu sözleşme, grev ve yıllık ücretli izin gibi haklarını bulunmayacak.
Esnek çalışmanın yaygınlaşmasıyla işverenin işçiler üzerindeki keyfiyatı artacak, düzenli gelir ve iş garantisi olmayan güvencesiz bir çalışma modeli yaygınlaşacak.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "işçinin emeğinin istismarı, insan onuruna yakışmayan durumların doğmasına yol açabilir” gerekçesiyle veto ettiği yasa, önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulacak.
ulusalkanal.com.tr